„Библейско опустошение” – така властите в Северна Каролина определиха последствията от урагана „Хелън“, който вилня в югоизточната част на Съединените щати. Броят на загиналите нарасна до 100 души, съобщи „Асошиейтед прес“.

Снимка: Reuters

Над 400 пътища в Северна Каролина са затворени заради мащабните наводнения. По първоначални оценки щетите са на стойност между 95 и 110 милиарда долара.

Властите се борят да доставят вода и други консумативи до засегнатите изолирани места. Два и половина милиона домакинства са без ток.

Окръг Северна Каролина, в който се намира изолираният планински град Ашвил, съобщи за 30 загинали вследствие на бурята. В района се транспортират хранителни продукти по въздух.

Снимка: Reuters

Управителят на окръг Бънкъмб Аврил Пиндър обеща, че до понеделник ще достави храна и вода в Ашвил, който е известен със своите изкуства, култура и природни забележителности.

Губернаторът на Северна Каролина прогнозира, че броят на жертвите ще се увеличи, докато спасителите достигнат изолираните райони.

Снимка: Reuters

Той призова жителите на западната части на Северна Каролина да избягват пътувания както за собствената си безопасност, така и за да се поддържат пътищата свободни за спешните автомобили.

 

Бурята преобърна живота в целия югоизточен регион. Хиляди домове са под вода във Флорида, Южна и Северна Каролина, Джорджия и Вирджиния. Смъртни случаи бяха регистрирани и в петте щата.

Снимка: Reuters

Длъжностните лица предупредиха, че възстановяването след загубата на домове и имущество ще бъде продължително и трудно.

„Хелън“ връхлетя късно в четвъртък в района на Биг Бенд във Флорида като ураган от категория 4 с ветрове със скорост 140 мили в час (225 км/ч).

Снимка: Reuters

Отслабналата буря бързо премина през Джорджия, след което донесе проливни дъждове в Каролините и Тенеси, които наводниха потоци и реки и натовариха язовирите.

Извършени са стотици спасителни операции. Повече от 2 милиона домакинства и други потребители все още бяха без ток в неделя вечерта. Най-много прекъсвания имаше в Южна Каролина.

Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Джо Байдън определи последиците от бурята като „зашеметяващи“ и заяви, че ще посети района тази седмица, стига това да не попречи на спасителните и възстановителните работи.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK