Здравните власти и учените събират информация по множество критерии, за да разберат повече за новия коронавирус. Въпреки това те срещат затруднения с прецизното измерване на възстановилите се след прекарана инфекция, според „Уолстрийт джърнъл“.

Досега в САЩ са регистрирани 8,8 млн. случая на COVID-19, като излекуваните са 3,5 млн., сочи статистиката на Университета „Джон Хопкинс“.

Според учените обаче това число не е вярно, защото то не отчита пациентите дали отрицателен тест, които все още се борят с остатъчни симптоми след прекарването на инфекцията.

Според здравните експерти основните причини за непълната информация са две. Първата е, че липсва общоприета дефиниция какво означава да си излекуван от коронавирус, и втората – че няма стандартизиран метод за преброяване на пациентите.

Един от основните критерии, които се следват, когато се преценява дали някой се е възстановил, е дали се чувства по същия начин отпреди заразяването. Други обаче използват времето след даване на положителна проба, развиването на симптоми или изписването от болницата като критерии. 

Заради подобна несигурност някои от щатите изобщо не водят статистика на оздравелите, а в останалите се предполага, че истинският брой е подценен.

В Мичиган „оздравял“ е всеки, който е бил потвърден случай на COVID-19 и който все още е жив 30 дни след първите симптоми. В Тексас пък, за да изчислят оздравелите използват сложна формула, която изважда починалите и някои други категории случаи от общия брой положителни проби, като се приема, че отнема 32 дни за хоспитализираните пациенти да се възстановят и 14 дни на останалите.

Подобни измервания могат да покажат колко са хората, които не са починали заради коронавируса. Въпреки това те могат да пропуснат безсимптомните случаи и тези, които не са се тествали.