Администрацията на американския президент Доналд Тръмп триумфално обяви победа над глобалната пандемия от новия коронавирус в разгара на втората вълна на болестта и нарастващите случаи на COVID-19 отвъд океана.

„Очевидната лъжа“, както го определят журналистите от „Хъфпост“, е част от медийно съобщение с обем 62 страници, подготвено от научния и технологичен офис на Белия дом. В него са изброени всички научни и технологични постижения по време на президентството на Доналд Тръмп, а сред тях и „КРАЯТ НА ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19“.

„От началото на пандемията администрацията предприе концентрирани действия и ангажира учени, здравни професионалисти, индустрия и правителството, за да разберат, проучат, лекуват и победят тази болест“, пише в доклада.

Още по-странно е, че в доклада се цитира и изключително добре подготвеният и запознат „учен“… Иванка Тръмп.

„През последните четири години политиката на президента Тръмп и неговите инвестиции в науката и технологиите осигуриха на Америка предимство в справянето с най-големите предизвикателства на съвремието. Години напред тези постижения ще гарантират, че Съединените щати ще останат на първо място в света по научни проучвания, открития и постижения в индустриите, които ще оформят нашето колективно бъдеще“, гласи нейният цитат.

Лъжливото твърдение, че пандемията е приключила идва само седмица преди изборите в Съединените щати, на които Доналд Тръмп ще се бори за втори мандат. Според последни проучвания на Колумбийския университет забавената реакция и неадекватните действия на президентската администрация са довели до между 130 000 и 210 000 предотвратими смъртни случая.

Новите случаи на COVID-19 на територията на страната вървят средно около 70 000 дневно, а смъртните случаи от началото на пандемията до този момент са 232 101.