Здравният департамент на щата Минесота съобщи, че три големи огнища на новия коронавирус са директно свързани с предизборните митинги на американския президент Доналд Тръмп, които се състояха там през септември, пише Си Ен Ен.

Най-малко 23 случая на COVID-19 са проследени до събиране на поддръжници на Тръмп на 18 септември, до реч на вицепрезидента Майк Пенс на 24 септември и до голям предизборен митинг на Доналд Тръмп на 30 септември.

Определението за огнище на територията на Минесота е „два или повече случая на заболяване, които са свързани с едно и също време и място, където може да е станало заразяването“.

Събитието в края на септември, което е било с участието на американския президент, се е провело в самолетен хангар. Според Си Ен Ен на него са присъствали поне 2000 души. Здравните власти в щата са проследили най-малко 16 случая на коронавирус, свързани със събитието, два от които са тежки и са довели до хоспитализация.

Властите са категорични, че няма как със сигурност да докажат, че именно на тези събития е станало самото заразяване, но въпреки това на тях са присъствали вече заразени хора.