България настоява Европейският съюз да стане гарант за изпълнението на исканията на страната ни спрямо Северна Македония.

Тази позиция изрази президентът Румен Радев на срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани.

България беше подложена на безпрецедентен натиск от страна на европейските си партньори да се ангажира с конкретен срок за вдигане на ветото си върху започването на преговори за еврочленство със Северна Македония.

Снимка: bTV

Пример за това е фактът, че в първата планирана за тази сутрин среща на президента Румен Радев с македонския премиер Зоран Заев без предупреждение се включиха и председателите на Еврокомисията и Евросъвета – Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Въпреки натиска обаче София остава безкомпромисна и настоява за правнообвързващи гаранции от страна на Скопие, включително и промяна в Конституцията, която да гарантира равните права на българите в югозападната ни съседка.

Снимка: bTV

„Докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато нашите сънародници все още са подложени на една изтънчена асимилация, докато са потискани техни основни права, ние няма как да кажем да“, каза държавният глава.

Радев заяви още, че се работи върху двустранен протокол с краткосрочни и дългосрочни ангажименти от страна на Скопие, който трябва да е готов до началото на следващия месец.

Снимка: bTV

„Беше много важно днес да постигнем напредък, като изясним проблемните области в двустранните отношения между България и Северна Македония – те са 5 + 1. И за да ги включим в пътна карта и така да имаме практически начини за разрешаването им“, заяви Урсула фон дер Лайен председател на ЕК.

България държи ангажиментите на Северна Македония да бъдат включени на най-високо ниво – в преговорния процес с Европейския съюз. Засега страните-членки са против.

Снимка: bTV

„Днес сме свидетели на завръщане към историята и на голямо напрежение. Трябва да отговорим чрез политическо ангажиране и чрез инвестиции, за да позволим по-голяма интеграция на региона, както и да имаме общ подход към малцинствата – ключов въпрос за Западните Балкани“, обясни Еманюел Макрон президент на Франция.

Според българския президент, след като доскоро България е била изолирана сред европейските си партньори, едва днес те разбират по-добре проблема между София и Скопие.

Въпреки че на срещата не се очакваше пробив по разширяването, със сигурност краят й е посрещнат с разочарование в столиците на Западните Балкани.

Македонският премиер Зоран Заев е заявил пред колегите си, че ако Европейският съюз не превърне обещанията си в дела, това ще нанесе непоправими щети на европейската идея.