Пълно слънчево затъмнение очаква жителите на Чили и островите до него в Тихия океан. След по-малко от месец, на 2 юли, само от там ще може да се наблюдава как Луната изцяло закрива Слънцето.

Подобно събитие ще се наблюдава над България след цели 62 години.

Затова и българските астрономи, които изследват слънчевата кора, се подготвят за експедиция до южноамериканската държава. 

Снимка: btvnovinite.bg

Клип с пълно слънчево затъмнение е заснет в Индия на 28 май 1900 г. от английския изобретател Невил Маскелайн. После кинолентата е била открадната, но специалистите от Британския филмов институт са я открили и сега можем да видим първите в света кадри от впечатляващото явление.

119 години след сър Маскелайн, български учени заминават за Чили, където на 2-и юли ще настъпи за кратко мрак през деня.

„Това е единственият начин, когато с просто око от Земята визуално можем да наблюдаваме слънчевата корона. Тези наблюдения са важни за провеждането на различни експерименти, като наблюдаване на фина структура на слънчевата корона, феномени като бягащи сенки, промени в температурата и скоростта вятъра”, обясни доц. д-р Росица Митева.

Снимка: btvnovinite.bg

Нашите астрономи ще носят специални камери, фотоапарати и измервателни уреди за пълното слънчево затъмнение. Техните изследвания ще помогнат за изучаването на физичните процеси върху Слънцето и неговата активност.

„Очакваме да намерим мястото, от което да заснемем слънчевата корона, за което ще имаме някъде около 2 минути и половина и може би малко повече”, посочи и Цветан Цветков.

Той обясни още, че нашата група наброява 8 човека, като освен български учени, има и един участник от Македония, с който ще се  проведат фотографските наблюдения на затъмнението.

Пълно слънчево затъмнение от България ще може да видим чак на 3-и септември 2081-а година. Ако не ви се чака дотогава, подгответе се за частичното слънчево затъмнение на 21 юни догодина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!