Великобритания скърби. Почина принц Филип - съпругът на кралица Елизабет Втора, който беше до нея повече от 70 години.

Херцогът на Единбург през юни щеше да навърши 100 години.

Стотици британци започнаха да се стичат към Бъкингамския дворец и към замъка Уиндзор, за да помълчат в почит или да оставят цветя.

На една от картичките някой просто беше написал: Искрени съболезнования, Ваше Величество.

Снимка: Getty Images

Тъгата на хората е обяснима. С принц Филип са свързани последните 75 години от историята на британското семейство.

Новината, която потопи в траур Великобритания - беше съобщена в 12 часа и 1 минута на обяд  в официално комюнике на Бъкингамския дворец.

„С дълбока скръб Нейно Величество Кралицата съобщава за кончината на любимия си съпруг, Негово Кралско Височество Принц Филип, херцог на Единбург. Негово кралско височество почина спокойно тази сутрин в замъка Уиндзор.

С това съобщение приключва една епоха и си отива знакова за няколко поколения личност. Принц Филип беше съпруг на кралица Елизабет II през последните 73 години. За него тя казваше, че е "силата и водачът" на нейния живот.

Първата реакция на тъжната новина дойде от „Даунинг стрийт“, където изявление направи британския премиер Борис Джонсън.

„Спомняме си за херцога на Единбург преди всичко заради неговата подкрепа към Нейно Величество – кралица Елизабет Втора. Не само като нейн съпруг през всеки един ден от нейното царуване, но и като нейна опора за повече от 70 години. Кралското семейство загуби не просто много обичана и много уважавана обществена фигура, но и всеотдаен съпруг, горд и любящ баща, дядо и… през последните години, прадядо“, каза Борис Джонсън, премиер на Великобритания.

Принц Филип бе изписан от болница на 16 март. Там го лекуваха от инфекция и претърпя сърдечна операция.

Филип Маунтбатън е роден на 10 юни 1921 година, на остров Корфу. Син на четвъртия син на гръцкия крал Георгиос I и на принцеса Алис Батенберг. С присъщото си чувство за хумор, той описва себе си като "дискредитиран балкански принц без особени заслуги или отличия", но всички признават ключовата му  роля в развитието на съвременната британска монархия.

След смъртта на принца на известната Би Ти тауър в Лондон се появи надписът - "Почивай в мир, сър".

Във Великобритания е обявен национален траур и всички държавни знамена са спуснати наполовина. Смъртта на принца няма да промени линията за наследяване на британската корона.

От този момент започва да действа строго разписан протокол, който носи кодовото название „Операция Форт Бридж“. За момента е ясно, че опелото на принца ще бъде в Уиндзор в катедралата „Свети Георги“, а по негово желание той ще бъде погребан на частна церемония в градините Фрогмор, където почиват Кралица Виктория и Принц Албърт.

Принц Филип бешe изключително обичан и уважаван не само от британското общество, но и от световния елит.

След новината за неговата смърт последваха хиляди реакции в социалните мрежи.

Съболезнования изпратиха повечето европейски кралски семейства, както и европейски и световни лидери.

В съболезнователно писмо българският президент Румен Радев посочва, че херцогът на Единбург ще бъде запомнен като високо почитан, активен общественик и деятел във Великобритания, в Британската общност и в света.

Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования в "Туитър". По думите му в България принц Филип - "завинаги ще бъде запомнен с голяма любов".

"Тъжно е да чуя за смъртта на Негово Кралско Височество принц Филип", написа председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Реакция дойде и от Американския конгрес. "Животът на принц Филип се отличаваше с вдъхновяваща етика на всеотдайна служба", пише председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!