Принц Филип, съпруг на британската кралица Елизабет е починал, съобщи Би Би Си.

Той беше на 99-годишна възраст.

През последните седмици той прекара дълго време в болница заради влошено здраве. Тогава му беше направена и "сърдечна интервенция".

„С голяма мъка Нейно Величество Кралицата съобщава за смъртта на съпруга си, негово Кралско Величество Принц Филип, Херцог на Единбурж“, съобщиха от Бъкингамския дворец в „Туитър“.

Филип е издъхнал в дома си.

Филип Маунтбатън е роден на 10 юни 1921 година на остров Корфу и е второстепенен член на гръцката кралска фамилия.

Принц Филип е син на принц Андрей Гръцки и Датски и на принцеса Алис Батенберг.

Баба на принц Филип е съпругата на Георг I, великата княгиня Олга Константиновна Романова, внучка на император Николай I.

Майката на Филип, принцеса Алиса Батенбергска, е дъщеря на принц Лудвиг Батенбергски, който по-късно получава титлата лорд Маунтбатън. Принцеса Алис е правнучка на кралица Виктория.

Снимка: Getty Images

Той е най-малкото дете в семейството и единственото момче, което израства в обкръжението на грижовни и любящи по-големи сестри.

Първоначално Филип посещава училище във Франция, но на седемгодишна възраст е отведен в Англия и настанен при роднини на Маунтбатън в Съри.

След като майка му е диагностицирана с шизофрения и е настанена в приют за душевноболни, Филип почти не я вижда.

През 1933 г. 12-годишният Филип е изпратен в южната част на Германия в училище интернат, ръководено от известния по онова време педагог Курт Хан. След няколко месеца обаче Хан, който е с еврейско гражданство, е принуден да избяга от преследванията на нацистите.

Принц Филип израства във Великобритания, където учи в училището Гордънстаун в Шотландия. След това завършва Кралския морски колеж

Филип Маунтбатън взима активно участие във Втората световна война до самия й край през 1940 г., на служба във военноморския флот на Великобритания.

През 1947 г. Филип се отказва от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си Маунтбатън. Същата година сключва брак с принцеса Елизабет – настоящата кралица на Англия. Тогава той е на 26 години, а тя – на 21.

Снимка: Getty Images

След сватбата той получава титлата „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“.

Филип и Елизабет имат четири деца – престолонаследника принц Чарлз, принцеса Анна, принц Андрю и принц Едуард.

Въпреки че херцогът е пълен с идеи как да модернизира монархията, той започва да се разочарова все повече, тъй като среща яростна съпротива срещу всяка промяна от страна на най-консервативната част на двора.

През годините Филип остана верен на стила си да отправя понякога не най-дипломатични коментари и да казва това, което мисли. Оттегли се от публичния живот на 95 г., но продължи да е активен шофьор до 97-годишна възраст, когато върна книжката си заради предизвикана катастрофа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!