Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че може да наложи персонални санкции на руския президент Владимир Путин.

Той допълни, че ще има огромни последици по света, ако Русия предприеме действия срещу Украйна.

Западни лидери отново заявиха, че Москва ще плати висока цена при евентуална офанзива. Русия на свой ред обвини Запада, че ескалира напрежението и отрече, че подготвя нахлуване в югозападната си съседка.

Въпреки това тя струпа 100 хил. войници по украинската граница. Според Байдън подобен ход би имал глобални последствия и би довел до най-голямото нахлуване от Втората световна война.

"Посочих ясно - по-рано - на президента Путин, че ако навлезе в Украйна, ще има тежки последствия, включително значителни икономически санкции“, заяви американският президент.

Западни лидери отново заявиха, че Москва ще плати висока цена при евентуална офанзива.

"Подготвяме обща реакция в случай на агресия. Както беше посочено, ако има агресивни действия, ще има отговор и цената ще бъде много висока“, каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

"Фактът, че го формулирахме съвсем ясно помежду си, е едно от условията, че сега едновременно с това можем да се борим по други начини за деескалация на напрежението“, коментира канцлерът на Германия Олаф Шолц. 

Байдън допълни, че ще се чувства задължен да увеличи присъствието на НАТО в Източна Европа, но повтори, че няма планове за разполагане на американски войници в самата Украйна.

„Посочих ясно на президента Путин, че ако навлезе в Украйна, ще има тежки последствия, включително значителни икономически санкции. Освен това ще се чувствам задължен да засиля присъствието на НАТО на източния фронт – в Полша, Румъния и така нататък“, заяви американският президент.

Русия продължава да отрича, че подготвя нахлуване в Украйна. Въпреки това започна военни учения по западната си граница, а днес обяви, че изпраща още изтребители в Беларус. Целта е проверка на единната система за противо-въздушна отбрана, се казва в съобщението на руското военни министерство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!