Няма струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България, заяви министърът на отбраната Стефан Янев.

"Такова решение на българското правителство няма. Такъв тип решение е в процес на подготовка, ще се дискутира и когато то бъде взето, ще бъде комуникирано за всички български граждани", допълни той.

Според него трябва да се спре с четенето на чужда преса и призова да се спре със спекулациите.

По думите на Стефан Янев изборът на България да бъде част от НАТО е дълбоко осъзнат и прагматичен. Той е направен преди време, но не е обяснен публично на хората, което министърът на отбраната отчита като грешка.

„Като част от тази колективна система за защита можем да си позволим да харчим по-малко за собствената си отбрана, защото я съвместяваме с държави, които споделят същите ценности“, обясни Стефан Янев.

Той допълни, че в момента се стремим да харчим около 2% от БВП, но ако не бяхме страна членка на НАТО, процентът щеше да е около 7-8.

Решението за допълнителни сили на НАТО в България тепърва предстои и ще се вземе през февруари на среща на министрите на отбрана, като се зачете националният интерес на всяка от страните членки, увери военният министър.

Що се отнася до испанските и нидерландските самолети, които трябва да дойдат на наша територия, това решение е взето още преди няколко година и свързано с "Air Policing". В това увери и премиерът Кирил Петков.

„Това не е някаква извънредна ситуация, да успокоя хората които гледат. През 2016 г. се взе решение за засилен „Air Policing” на НАТО, но това е в тази рамка, няма нова мярка, която е решена. Не бих казал, че в момента дрънчи на война. Моята преценка, за съжаление е, че в момента се вдига ескалация, а ние искаме деескалация. Ние ще бъдем конструктивен партньор и съюзник на НАТО“, заяви той.

Депутатите пък са в очакване на обща позиция на страната ни и дипломатическо решение на създалото се напрежение.

Министърът на отбраната призова да се намали напрежението по темата Украйна и по оста НАТО-Русия.

"Русия няма да напада България, дипломацията не е изчерпала ходовете си", добави той.

След заседанието на Съвета по сигурност предстои в сряда парламентът да изслуша изпълнителната власт по темата.