„Днес свиквам Съвета по сигурност към Министерския съвет. Оттук нататък мисля това да е основният орган за взимане на сериозните решения, когато става дума за сигурността на България“, каза пред журналисти премиерът Кирил Петков.

„На днешната среща задачата е да се анализира изцяло обстановката и второ да дадем препоръки към МС за утрешното заседание“, обясни той.

По думите му корабите в Черно море и самолетите, които идват насам, не са някаква извънредна ситуация.

"Това е част от решение, което се взе през 2016 г., няма някаква нова рамка", уточни той.

"Със силовите министри ще обсъдим обстановката и се надявам след това да ви дам ясен прочит на ситуацията и наши следващи стъпки", заяви Кирил Петков по повод Съвета за сигурност.

Той изрази надежда, че препоръката, която ще излезе след този съвет, ще бъде приета утре в МС и след това ще бъде обсъдена и в парламента. В тази връзка премиерът ще се включи в извънредното заседание на НС утре след обяд.

"Явно напрежението се вдига, всички виждаме това. Но не бих казал, че в момента сме на ръба на война. Ние ще бъдем конструктивен партньор и съюзник в НАТО и ЕС", заяви Кирил Петков.

По думите му не е време "да се упражняваме в политика" и страната ни има национален интерес в момента.

"Нещата, които трябва да се вземат като решения, са на база на истински анализи, а не на някакви PR кампании", добави премиерът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!