Напрежението около Украйна и българската позиция - основни теми на заседанието на Съвета по сигурността при премиера Кирил Петков.  Срещата на шефове на служби и министри започна този следобед в Министерския съвет. 

Заседанието започна в късния следобед. Утре депутатите се събират на извънредно заседание по темата.

По-рано през деня пред депутатите от ресорната парламентарна комисия военният министър Стефан Янев увери, че няма струпване на войски на НАТО в България. Съветът по сигурността се случва на фона на съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония.

Министърът на отбраната призова да се намали напрежението по темата Украйна и оста НАТО-Русия. „Русия няма да напада България – да успокоим хората, дипломацията не е изчерпала ходовете си“, увери Янев.

Той поиска да се изчака срещата на Съвета по Сигурност към Министерския съвет и отговорите на премиера, и ресорните министри утре пред депутатите, като крайното решение ще бъде публично за българските граждани.

„Струпване на войски на НАТО няма. Решението на българското правителство – няма. Такъв тип решение е в процес. Апелът е да намалим напрежението, да четем чужда преса и да спрем спекулациите“, допълни ресорният министър.

Решението за допълнителни сили на НАТО в България тепърва предстои и ще се вземе през февруари на среща на министрите на отбрана, като се зачете националният интерес на всяка от страните членки, увери военният министър. Що се отнася до испанските и нидерландските самолети, които трябва да дойдат на наша територия, това решение е взето още преди няколко година и свързано с „еър полисинг“. В това увери и премиерът Кирил Петков.

„Това не е някаква извънредна ситуация, да успокоя хората, 2016 г. се взе решение за „еър полисинг на НАТО, но това е в тази рамка, няма нова мярка. Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че дрънчи на война“, посочи Петков.

Депутатите са в очакване на обща позиция на страната ни и дипломатическо решение на създалото се напрежение. Председателят на комисията по отбрана Атанас обясни, че няма непосредствена заплаха за България. По думите му трябва да се стъпва на факти, а не на спекулации по темата.

„От цялата работа има положително нещо, че ще имаме утре позиция, очевидно, засега правителството не знае какво прави“ каза Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ-СДС.

„Ние сме за мирни преговори и за мирно решаване на всякакви конфликти“, обясни Джейхан Ибрямов, депутат от ДПС. Атанас Славов от ДБ пък смята, че напрежението идва от страна на Русия или НАТО, или партньорска държава като Украйна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!