Над 6 500 арменци вече са напуснали Нагорни Карабах, след като миналата седмица Азербайджан си върна контрола над спорния регион.

Ереван обвинява Баку в етническо прочистване. Колоните от коли на арменската граница не спират. Ереван обяви, че ще настани 40 хиляди бежанци. Според съветник от Нагорни Карабах всички 120 хиляди арменци може да напуснат региона заради страха от новата азерска власт.

„Никога няма да се върна там. Азерите не ни позволиха да отнесем дори мъртвите си близки“, каза Ашот, арменец от Нагорни Карабах.

В Нагорни Карабах се проведе втора среща между представители на Баку и на местните арменци за бъдещето на региона. Не е ясно има ли резултат.

Президентът на Азербайджан обеща да гарантира сигурността на всички общности. Илхам Алиев посрещна турския си колега Ердоган, който го подкрепи за военната му операция.

„Със скорошната победа се отвориха нови възможности за нормализиране в региона. Очакваме Армения да приеме протегнатата ръка за мир“, коментира турският президент Реджеп Ердоган.

Под натиска на протести и обвинения, че е предал етническите си братя, арменският премиер се срещна с американска делегация и заяви, че в Нагорни Карабах е в ход етническо прочистване.