Карабах е територия на Азербайджан и всички го разбират. Всеки друг статут на региона е неприемлив, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки пред 78-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Той подчерта, че днес има историческа възможност за постигане на мир, стабилност и сътрудничество в региона на Южен Кавказ.

"Използвайки тази възможност, ние започнахме процеса на нормализиране на отношенията с Армения. Турция подкрепя процеса на преговори между Азербайджан и Армения от самото начало. Въпреки това виждаме, че Армения не успя да използва адекватно тази историческа възможност. Анкара очаква Ереван да изпълни тези споразумения, по-специално отварянето на "Зангезурския коридор". Карабах Арабите е територия на Азербайджан и всички го разбират. Всеки друг статут на региона е неприемлив", категоричен бе турският президент.

Според него основната цел трябва да бъде осигуряването на мирно съжителство на всички, включително и на етническите арменци на територията на Азербайджан.

"Турция подкрепя стъпките на Азербайджан, насочени към запазване на териториалната му цялост", добави Ердоган.