Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе обяви оставката си след скандалното видео с негово участие, публикувано в германски медии вчера, предаде Ройтерс. Това стана след среща на политика от Партията на свободата с коалиционния му партньор - канцлера Курц.

"Постъпката ми беше глупава, безотговорна и грешка", са били думите на Щрахе, цитирани от австрийския вестник "Дер Щандарт".

До оставката на Щрахе се стигна, след като авторитетни германски медии разпространиха вчера видеозапис, в който австрийският вицеканцлер се договаря с мнима племенница на руски олигарх, обещавайки ѝ държавни поръчки в замяна на финансова помощ за паритята му. Записът е направен през 2017 година преди парламентарните избори в Австрия.

Лидерът на крайнодясната Партия на свободата се надява, че неговите действия няма да се отразят на коалиционното правителството и ще продължи изпълнението на общата им програма. Така той мотивира своето решение да се оттегли от властта и посочи за свой заместник министърът на инфраструктурата Норберт Хофер. 

Освен Щрахе, оставка подава и друг политик от Партията на свободата - Йохан Гуденус, който също е присъствал на заснетата тайно среща.

Късно снощи управляващата коалиция свика кризисно заседание. Австрийската сметна палата поиска разяснение от партията на Щрахе за нейното финансиране.