Австрия готви закон, който ще даде на полицията достъп до криптирани услуги за съобщения като УотсАп (WhatsApp) и Скайп (Skype) в опит да засича престъпно съдържание, което вече не се разменя само по традиционните канали за комуникация като телефоните, предаде Ройтерс.

Услуги като УотсАп (WhatsApp) и Телеграм (Telegramm) гарантират недостъпността на частни съобщения чрез криптиране от устройство до устройство (end-to-end encryption), което позволява те да бъдат достъпни само за изпращача и получателя.

Австрийските власти искат достъп до данни от разговори в реално време, при получено съдебно разрешение, за случаи, свързани с тероризъм или престъпления, наказуеми с най-малко пет години затвор, каза говорител на австрийското министерство на правосъдието.

Виена е изпратила днес законопроекта на политици, технически, правни експерти и експерти по гражданските права. Новият закон ще даде на полицията по-широк, дистанционен достъп, но не и безразборен достъп до хард дисковете, подчерта министерският говорител.

Оценката на експертите се очаква до 21 август, след което законопроектът ще бъде предаден за разглеждане в парламента.

Австрийското правителство и полиция заявиха, че законът ще осигури на властите необходимата правна база за заобикаляне на криптираната комуникация дистанционно и в реално време.

Технологични експерти обаче предупреждават, че отслабеното криптиране чрез създаване на вратички за правителствата ще направи телефоните, компютрите и други устройства много по-уязвими.

Говорителят на австрийското правосъдно ведомство отбеляза, че с този законопроект Австрия върви по стъпките на други европейски страни като Испания, Франция, Италия и Португалия.

В Германия полицията и разузнавателните служби технически имат правото да инсталират зловреден софтуер в подозрителни телефони, но тази практика е спорна и е неясно колко широко тя се използва.

Утре холандският Сенат ще гласува нов закон за дигитална сигурност, съдържащ клаузи, които разрешават на разузнаването да използват зловреден софтуер срещу заподозрени в престъпления.

Действащият във Великобритания закон за разузнаването изрично упълномощава полицията и разузнавателните служби да следят масово комуникациите, докато американският Сенат не успя миналата година да прокара искането фирми като "Епъл" да съдействат на правоналагащите органи да използват криптирани данни, припомня Ройтерс.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!