Австрия готви закон, който ще даде на полицията достъп до криптирани услуги за съобщения като УотсАп (WhatsApp) и Скайп (Skype) в опит да засича престъпно съдържание, което вече не се разменя само по традиционните канали за комуникация като телефоните, предаде Ройтерс.

Услуги като УотсАп (WhatsApp) и Телеграм (Telegramm) гарантират недостъпността на частни съобщения чрез криптиране от устройство до устройство (end-to-end encryption), което позволява те да бъдат достъпни само за изпращача и получателя.

Австрийските власти искат достъп до данни от разговори в реално време, при получено съдебно разрешение, за случаи, свързани с тероризъм или престъпления, наказуеми с най-малко пет години затвор, каза говорител на австрийското министерство на правосъдието.

Виена е изпратила днес законопроекта на политици, технически, правни експерти и експерти по гражданските права. Новият закон ще даде на полицията по-широк, дистанционен достъп, но не и безразборен достъп до хард дисковете, подчерта министерският говорител.

Оценката на експертите се очаква до 21 август, след което законопроектът ще бъде предаден за разглеждане в парламента.

Австрийското правителство и полиция заявиха, че законът ще осигури на властите необходимата правна база за заобикаляне на криптираната комуникация дистанционно и в реално време.

Технологични експерти обаче предупреждават, че отслабеното криптиране чрез създаване на вратички за правителствата ще направи телефоните, компютрите и други устройства много по-уязвими.

Говорителят на австрийското правосъдно ведомство отбеляза, че с този законопроект Австрия върви по стъпките на други европейски страни като Испания, Франция, Италия и Португалия.

В Германия полицията и разузнавателните служби технически имат правото да инсталират зловреден софтуер в подозрителни телефони, но тази практика е спорна и е неясно колко широко тя се използва.

Утре холандският Сенат ще гласува нов закон за дигитална сигурност, съдържащ клаузи, които разрешават на разузнаването да използват зловреден софтуер срещу заподозрени в престъпления.

Действащият във Великобритания закон за разузнаването изрично упълномощава полицията и разузнавателните служби да следят масово комуникациите, докато американският Сенат не успя миналата година да прокара искането фирми като "Епъл" да съдействат на правоналагащите органи да използват криптирани данни, припомня Ройтерс.