Има пряка връзка между терористичните атаки в Брюксел и Париж. Това сочат данните от разследването 48 часа след атентатите в Белгия.

Докъде стигнаха службите в издирването на терористите и преживява ли белгийската столица ужаса от бомбите?

2 дни след атентатите, кошмарът за хиляди хора от десетки националности продължава. Над 10 хиляди са обажданията, приети в кризисния център, който отговаря на въпроси на граждани, издирващи близките си.

Изключително сложен е процесът по идентифицирането на загиналите, може да отнеме дни, дори седмици. Само 4 души са формално идентифицирани.

Междувременно продължава разследването.

Специалните кореспонденти на bTV Десислава Минчева и Евгени Генов обиколиха ключовите места, които белязаха драматичните събития от последните дни.

Квартал "Форе"
Снимка: btvnovinite.bg

Вторник, 15 март, брюкселският квартал Форе

Екип от белгийски и френски полицаи са изпратени на обиск в апартамент. Очаква се рутинна акция и необитаем апартамент. По полицията обаче се стреля с автоматично оръжие. Авторът на стрелбата е убит, но двама мъже успяват да избягат през покрива. Единият от тях е Салах Абдеслам.

Залавянето на Салах Абдеслам
Снимка: btvnovinite.bg

3 дни по-късно, петък, 18 март

Часът е малко преди 4 следобед. Специалните части отцепват района около улица в квартал Моленбек. От вход с вдигнати ръце излиза възрастна жена. Секунди след това излиза мъж с качулка на главата и започва да тича. Полицията стреля и го ранява в коляното. Това е Салах Абдеслам. На следващия ден той е закаран в затвора в град Брюж.

Евакуацията на летище "Завентем"

Вторник 22 март

Брюксел вече е в шок след трите бомбени атентата на летище „Завентем” и на метростанция „Малбек”. Полицията незабавно отцепва района около сграда в квартал Скарбек. Информацията за адреса е подадена от шофьор на такси, закарал терористите до летището. А намереният военният арсенал на последния етаж е можело са послужи за нова и много мащабна терористична акция.

Открити са 15 кг екслозиви, 150 литра ацетон, 30 литра кислородна вода, детонатори и куфар с шрапнели.

Ден след атаката на летището са идентифицирани част от терористите. Оказа се, че Брахим Ел Бакрауи е бил депортиран от Турция през 2015.

Междувременно днес стана ясно, че Салах Абдеслам иска да се върне във Франция.

Абдеслам не е знаел предварително за нападенията в Брюксел и след тях е престанал да сътрудничи на полицията, допълни защитникът.

Междувременно стана ясно, че полицията издирва втори заподозрян за бомбения атентат на брюкселската метростанция "Малбек". Охранителна камера е заснела мъж с голяма чанта да върви до Халид ел-Бакрауи, който вече бе идентифициран като единият терорист в метрото. Според разследващите неговият брат Ибрахим се е взривил на летището.

Метростанция "Малбек"
Снимка: btvnovinite.bg

Метростанция Малбек", два дни след кървавата атака.

Мястото е тихо, вратите на спирката са затворени. Дори и за полицаите, които охраняват района, е трудно да прикрият скръбта си.

Жуел Скот е сред стотиците, които днес оставиха цвете. Работи наблизо. 18-годишната й дъщеря използва тази линия на метрото всеки ден. Във фаталния вторник не била в мотрисата, защото е на екскурзия извън страната. Детето й тръгнало за ваканцията от същото летище, което ден по-късно беше окървавено.

„Моята дъщеря също можеше да е сред загиналите. Нейното училище е тук, съвсем близо до „Малбек”. И сега мисля за всички тези загинали хора. Те не са били враждебни към никого и се питам, „Защо, защо сега са мъртви?!”, казва тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Брюксел остава в най-високо ниво на тревога. Някои линии на метрото продължават да не функционират. Например на метростанция Ботаник, единственото работещо нещо е ескалаторът.

Железопътният транспорт е активен, но гарите се охраняват от армията.

А по улиците на квартал Скарбек, където беше открит арсеналът на терористите, всичко вече изглежда спокойно. Темата за атентатите обаче остава все така актуална за сънародниците ни, живеещи в района.

Казват ни, че полицейските акции в Скарбек за зачестили след атентатите в Париж през миналата година.

Снимка: БГНЕС