Огромният астероид, който е ударил Земята и е унищожил динозаврите - Чиксулуб, преди 66 милиона години, не е бил сам, потвърдиха учени. Откритията са докладвани в научното списание Nature Communications Earth & Environment и са цитирани от Би Би Си. 

Втори, по-малък астероид, се е разбил във водите край бреговете на Западна Африка, създавайки голям кратер в повърхността на Земята през същата епоха.

Според учените това катастрофално събитие е предизвикало цунами с височина от поне 800 м, което е преминало през Атлантическия океан.

Д-р Никълсън за първи път открива кратера Чиксулуб през 2022 г., но това как наистина се е образувал той, досега не беше ясно. Вече той и колегите му са сигурни, че 9-километровата вдлъбнатина е причинена от астероид, който се е забил в морското дъно.

Снимка: iStock

Учените смятат, че по-малката скала също е дошла в края на периода Креда, когато динозавите са измрели. Когато се е разбила в земната атмосфера, тя е образувала огромно огнено кълбо.

 

„Представете си, че астероидът се е ударил в Глазгоу, а вие сте в Единбург, на около 50 км от него. Огненото кълбо би било около 24 пъти по-голямо от Слънцето в небето - достатъчно, за да подпали дърветата и растенията в Единбург“, обяснява д-р Никълсън.

Последвал е изключително силен взрив, придружен от сеизмични трусове с магнитуд 7 по скалата на Рихтер. Огромни количества вода са напуснали морското дъно и по-късно са се спуснали обратно, създавайки уникални отпечатъци върху земята.

Необичайно е такива големи астероиди да се разбиват в нашата планета в рамките на толкова кратко време един след друг. Изследователите все още не знаят защо два от тях са се ударили в Земята и на толкова малко разстояние помежду им.

Астероидът, създал кратера Чиксулуб, е широк около 450-500 м и учените смятат, че се е ударил в Земята със скорост около 72 000 км/ч.

Най-близкото събитие, до което хората са се доближавали, е Тунгуското събитие през 1908 г., когато 50-метров астероид експлодира в небето над Сибир.

Астероидът „Надир“ е бил с размерите на „Бенну“, който в момента е най-опасният обект, обикалящ в близост до Земята.

Според учените най-вероятната дата, на която „Бенну“ би могъл да се сблъска със Земята, е 24 септември 2182 г., съобщават от НАСА.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK