Учени направиха ключово откритие за антиматерията - мистериозно вещество, което е било в изобилие, когато е започнала Вселената. Най-новото изследване открива, че антиматерията и материята реагират на гравитацията по един и същи начин, пише Би Би Си.

Антиматерията е противоположност на материята, от която са изградени звездите и планетите. И двете са били създадени в равни количества при Големия взрив, който е формирал нашата Вселена.

Снимка: iStock

Докато материята е навсякъде, нейната противоположност вече е изключително трудно да бъде открита. Години наред физиците се опитват да открият техните разлики и прилики, за да обяснят как е възникнала Вселената.

Откритието, че антиматерията се издига в отговор на гравитацията, вместо да пада, щеше да разруши всичко, което знаем за физиката. Сега за първи път учените потвърдиха, че атомите на антиматерия падат надолу. Резултатите са публикувани в списание Nature.

Снимка: Getty Images

Но това далеч не е научна задънена улица, а отваря врати за нови експерименти и теории.

По време на Големия взрив материята и антиматерията би трябвало да се обединят и да се унищожат взаимно, оставяйки само светлина. Защо това не се е случило, е една от най-големите загадки на физиката и разкриването на разликите между тях е ключът към разрешаването ѝ.

По някакъв начин материята е надделяла над антиматерията в първите мигове на сътворението. Според д-р Даниел Ходжкинсън, член на изследователския екип в най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици в света - ЦЕРН, Швейцария, ключът може да се крие в това как тя реагира на гравитацията.

По-голямата част от антиматерията съществува само за миг във Вселената, за части от секундата. Затова, за да проведе експерименти, екипът от Церн трябвало да я създаде в стабилна и дълготрайна форма. Професор Джефри Хангст прекарва 30 години в изграждането на съоръжение, което старателно конструира хиляди атоми антиматерия от субатомни частици, улавя ги и след това ги пуска.

„Доколкото разбираме, бихте могли да построите вселена като нашата, в която ние с вас сме съставени само от антиматерия. Това е вдъхновяващо за разглеждане, това е един от най-фундаменталните отворени въпроси“, казва проф. Хангст.

Какво е антиматерия?

Всичко в нашия свят е изградено от нея, от малки частици, наречени атоми. Най-простият атом е водородът. От него е изградено основно Слънцето. Водородният атом се състои от положително зареден протон в средата и отрицателно зареден електрон, който обикаля около него. При антиматерията електрическите заряди са в обратна посока.

Снимка: Getty Images

Някои теоретици предвиждат, че антиматерията може да падне нагоре, въпреки че повечето от тях, особено Алберт Айнщайн в своята Обща теория на относителността преди повече от 100 години, твърдят, че тя трябва да се държи точно като материята и да пада надолу.

Изследователите от ЦЕРН потвърдиха с най-голяма степен на сигурност, че Айнщайн е бил прав. Но само защото антиматерията не пада нагоре, това не означава, че тя пада надолу с точно същата скорост като материята.

За следващите стъпки в изследването екипът подобрява експеримента си, за да го направи по-чувствителен и да провери дали има малка разлика в скоростта, с която антиматерията пада. Ако е така, това би могло да даде отговор на един от най-големите въпроси - как се е появила Вселената.