Астрономи откриха най-голямата експлозия във Вселената, регистрирана досега. Тя е 10 пъти по-ярка от всяка регистрирана досега. Явлението е известно като свръхнова ( краен етап от развитието на изключително масивни звезди).

Процесът е продължил повече от три години - много по-дълго от повечето свръхнови, които обикновено са видимо ярки само за няколко месеца, уточняват от НАСА.

Една от теориите е, че взривът е бил причинен, когато огромен облак от газ е бил погълнат от черна дупка. Първата ярка светкавица в небето е била автоматично регистрирана от системите в обсерватория в Калифорния през 2020 г. Но едва година по-късно астрономите виждат записа, претърсвайки стари масиви от данни.

Снимка: iStock

 Те нарекоха събитието AT2021lwx. По това време го смятаха за незабележимо, защото нямаше индикация, че то ще продължи толкова дълго. Не са успели и да изчислят яркостта на свръхнова.

Миналата година екип, ръководен от д-р Филип Уайзман от университета в Саутхемптън, анализира светлината в космоса, което им позволява да изчислят разстоянието до експлозията – около 8 млрд. светлинни години.

Снимка: iStock

 „Помислихме си „Боже мой, това е скандално“, заявява тогава д-р Уайзман. Екипът му е напълно объркан и всички се питат какво може да причини за тази ярка светлина във Вселената. Според д-р Уайзман в научната литература няма нищо, което да обясни това ярко и продължаващо толкова дълго явление.

Неговата теория днес е, че експлозията е резултат от огромен газов облак, вероятно хиляди пъти по-голям от нашето Слънце, погълнат от свръхмасивна черна дупка. Според него това би изпратило ударни вълни в космоса и би оставило прегрети остатъци от облака около черната дупка. Той оприличава случващото се с гигантска пръстеновидна поничка.