НАСА и Канадската космическа агенция (CSA) обявиха имената на четиримата астронавти, които ще обиколят Луната с мисията „Артемис II“.

Очаква се астронавтите на НАСА Рийд Уайзман, Виктор Глоувър, Кристина Хамок Кох и астронавтът на CSA Джереми Хансен да поставят началото на нова ера на изследванията на космоса през 2024 година.

Това е първият лунен екипаж, който включва жена и астронавт, който не е от САЩ, както и първият екипаж по програмата "Артемис" на НАСА за завръщане на Луната. 

За първи път от повече от 50 години хора отново ще летят до нея. Четиримата астронавти ще излетят на борда на космическия кораб „Орион“ с помощта на ракета Space Launch System. Те ще кръжат около повърхността на Луната, без да кацат.

Това ще бъде последният тестов полет преди мисията за приземяване с екипаж „Артемис III” през 2025 г.

Смята се, че това е и стъпка от пътуване, което ще отведе човечеството до Марс.

През декември миналата година космическият кораб „Орион“ отново ни напомни, че животът е по-голям от нас, а пространството е необозримо. Той бе част от първата непилотирана мисия до Луната „Артемис 1“, чието начало бе поставено на 16 номеври.

Нейният успех даде надежди, че съвсем скоро отново човешки крак ще стъпи върху естествения спътник на Земята.

„Човешкият космически полет е като щафетно състезание и тази щафета се предава от поколение на поколение и от член на екипажа на член на екипажа. Ние разбираме нашата роля в това и имаме привилегията да държим палката. Ще направим всичко възможно за добро състезание, искаме да се гордеете“, коментира днес пилотът Виктор Глоувър.

КОИ СА ЧЕТИРИМАТА АСТРОНАВТИ

47-годишният Рийд Уайзман прекарва 165 дни в околоземна орбита по време на първата си мисия - полет до Международната космическа станция през 2014 г. Той е родом от Балтимор, Мериленд и е бивш пилот на изтребител от Военноморските сили на САЩ. Той беше избран за клас астронавти на НАСА през 2009 г. От 2020 до 2022 г. е началник на офиса на астронавтите на НАСА.

Рийд Уайзман Снимка: НАСА

46-годишният Виктор Глоувър е астронавт на НАСА от 2013 г. Той лети като пилот на първия оперативен космически полет с екипаж на SpaceX (Crew-1) и регистрира 167 дни на Международната космическа станция през 2021 г. Роден е в Помона, Калифорния. Той е инженер и капитан в Военноморските сили на САЩ. Глоувър е първият чернокож астронавт, служил в екипа на космическа станция.

Виктор Глоувър Снимка: НАСА

44-годишната Кристина Кох е родена в Гранд Рапидс, Мичиган. Израства в Джаксънвил, Северна Каролина. Член е на 21-ия клас астронавти на НАСА, избран през 2013 г. Тя поставя рекорд на борда на Международната космическа станция за най-дълга мисия на жена - 328 дни. Кох участва и в първото по рода си само женско излизане в открития космос. Тя е инженер и бивш началник на станцията на Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA).

Кристина Кох Снимка: НАСА

47-годишният Джереми Хансен е избран да се присъедини към Канадската космическа агенция през 2009 г. Той е полковник от Кралските канадски военновъздушни сили. Роден е в Лондон, Онтарио. С "Артемис II" той за първи път ще излети в космоса. Хансен е служил като акванавт на борда на подводната лаборатория Aquarius през 2014 г. Година по-рано става част от курса за обучение на астронавти CAVES на Европейската космическа станция.

Джереми Хансе Снимка: НАСА

По време на мисията "Аполо" САЩ изпращат 24 астронавти на Луната от 1968 до 1972 г. 20 от тях кацат на повърхността ѝ. Всички те са военни пилоти изпитатели. Изключение прави Харисън Шмит от "Аполо 17", който е геолог. Той и Юджийн Сърнън слагат край на ерата на лунните кацания.