НАСА изстреля успешно мега ракетата си от мисията „Артемис 1“ към Луната. Това стана от третия опит, след като първите два – през август и в началото на септември, бяха прекратени заради технически проблеми.

Ракетата Space Launch System (SLS) извежда в орбита безпилотната капсула „Орион“, която трябва да стигне до обратната страна на Луната.

Тя е е най-мощната, създавана от човечеството. Висока е около 98 метра и е с 15% по-голяма мощност от ракетата „Сатурн 5“, използвана в лунната програма на НАСА „Аполо“ преди повече от 60 години.

Две минути след изстрелването, ускорителите (тръстерите) ще паднат в Атлантическия океан. Осем минути по-късно това ще се случи и с оранжевата основна степен на ракетата, щом от нея се отдели капсулата „Орион“.

Тестът - този път без екипаж - е първият етап от програмата на НАСА за отвеждане на екип от астронавти на земния спътник 50 години след „Аполо 17“.

90 минути след изстрелването междинната степен заедно с капсулата трябва да обиколи Земята още веднъж, преди да изгори при падането си в атмосферата. Когато успешно се случи и това, капсулата „Орион“ ще се насочи към Луната. 

„Орион“ трябва да стигне до обратната страна на Луната и след 25 дни да се върне на Земята.