За Франция селскостопанското изложение (Salon d’Agriculture) на Порт дьо Версай в столицата е като открито световно първенство по земеделие и животновъдство. Няма година, в която президентът да не е посетил Салона, а в предизборни години сред добитъка плъзват и всички кандидати за Елисейския дворец.

„Как искате да управлявате страна, която произвежда 258 вида сирене?” се е запитал още генерал Дьо Гол. Затова всеки държавен глава задължително посещава мястото, където може на едно място да срещне производителите на тези сирена.

Изложението води началото си още от 19-и век като конкурс за домашни животни, а става международно именно по време на негово управление. Така през пролетта на 1964 година Салонът привлича 300 000 посетители, а в днешно време те са над два пъти повече.

Снимка: EPA

Най-възторженият почитател на изложението безспорно е Жак Ширак. Той се отказа да посещава Салона едва през последните години заради напредналата си възраст.

Като президент Ширак прекарваше часове наред между кравите и щандовете за сирене и колбаси. Неговите визити бяха истинско изпитание за протокола и съпровождащите го различни през годините министри на земеделието, на някои от които определено им беше неуютно в ресорната им среда.

Но не и на президента. Ширак си приказваше си приятелски с всеки срещнат и всеки фермер искаше да му стисне ръката. Не отказваше да изпие и халба бира, нито пък да получи за подарък шишенце с домашен калвадос.

Той ще остане в историята на изложението и с култовото си възклицание „Това не са говеда, това са шедьоври!”.

Неговият наследник, изтънченият Никола Саркози, беше недолюбван от фермерите и те често го посрещаха с освирквания при беглите му посещения. Той дори се изхитри и започна да идва час по-рано от обявеното, но и това му спестяваше дюдюканията.

През 2008 година един от фермерите отказа да се ръкува с президента, като му каза „Не ме пипайте, ще ме изцапате”. „Я се разкарай, тъп загубеняк”, отговори му ядно президентът без да се притеснява от микрофоните и камерите.

И сегашният държавен глава Франсоа Оланд посети Салона за последно.

Снимка: EPA

След него се изредиха всички основни кандидати - Еманюел Макрон и Беноа Амон, но без Франсоа Фийон, който е разследван заради фиктивната работа на съпругата му Пенелоп и за когото се предполага как ще го посрещнат фермерите.

Еманюел Макрон
Снимка: EPA

Беноа Амон (отляво)
Снимка: EPA

Лидерът на крайната десница Марин льо Пен също не пропусна да тръгне по утъпканата пътечка. Тя се обявява за излизане от Европейския съюз, но не обяснява на фермерите как Франция като най-голям бенефициент на земеделските фондове ще се лиши от тях.

Марин льо Пен
Снимка: EPA

Нейният баща Жан-Мари, когато беше кандидат-президент, също гостуваше на фермерите с каубойска шапка на главата и пееше закачливи селски песнички.

И ако любовта на фермерите към политиците е показател за настроенията в обществото, то на балотажа през май трябва да се изправят Макрон срещу Льо Пен. А това съвпада и с повечето социологически изследвания.

Снимка: EPA