Лондон разполага с безброй водни пътища, макар и посетителите на града да го асоциират основно с река Темза. Старите карти показват множество реки и потоци, които през изминалите векове са осигурявали "сини коридори" през града. Те са били източник на храна и места за отдих.

С разрастването на града обаче тези водни пътища започват да изчезват – оградени са от стени, силно замърсени са или са покрити, за да текат невидими под оживените улици.

Тези „тайни“ реки обаче са „запечатани" в географията на Лондон.

Имената на районите и "погребаните" реки

Името на шикозния жилищен район „Мерилебон“ идва от St Mary by the bourne (старо име за водно течение). Други жилищни райони като „Бейсуотър“, „Уестбърн“, „Холбърн“ са кръстени на водни пътища, които преминавали през тях.

В район „Депфорд“ някога е имало масивен брод през река Рейвънсбърн, докато район "Уондсуърт" е кръстен на река Уондъл. Кварталите „Ийст Хам“ и „Уест Хам“ получули имената си от стара дума за място между реките (hamm).

„Лондон наистина трябва да бъде една масивна влажна зона – солено блато на устие“, коментира Уил Оливър, мениджър в Thames21 - благотворителна организация, която помага при възстановяването на над 40 реки.

Благодарение на нея и няколко други сдружения, „погребаните“ реки се завръщат към живота, докато други се възстановяват по начини, които ще подобрят околната среда за милиони хора и ще дадат ключов тласък за природата.

Провинциална Англия сред мрачни лондонски гледки

„Стигнахме дотук през засилен трафик по улиците. Вървяхме през огромен парк, чийто основни признаци на живот бяха десетки футболни игрища. Но по протежението на единия край видях редица дървета, които криеха древна река. Усещаше се атмосферата на провинциална Англия - скрита сред мрачни лондонски гледки. По-късно видях да летят птици - като чапли и кралски рибари“, разказват представители на доброволческата група Wildlife Gardeners of Haggerston, които съживяват река Олд Лий в източен Лондон.

В Олд Лий отново ще плуват видри

До момента те са премахнали падналите дървета, които са били използвани за създаването на частични речни бариери. "Бариерите са създавали различни местообитания като зони с чакъл, където рибите хвърлят хайвера си. Ние имитираме естествени процеси – действаме като бобри“, казва Естер Аделман пред Би Би Си. Тя изразява надежда, че някой ден в Олд Лий ще плуват видри.

Гидеон Корби допълва, че засаждането на тръстика почиства реката, като извлича замърсители като фосфати и тежки метали.

Изследване на змиорките

Междувременно между 2020 г. и 2022 г. South East Rivers Trust (SERT) обучава около 100 доброволци, които да изследват змиорките в „усамотените, затънтени“ реки на Лондон.

Проектът работи с 22 училища. С учениците се провеждат семинари и се организират разходки по брега с водач .

Доброволците от SERT прочуват внушителните 107 километра река, регистрират 119 бариери, възпрепятстващи движението на змиорките. Това спомога за създаването на стратегии за опазването на този застрашен вид.

От бетонните стени до градския рай

Друга вдъхновяваща форма на възстановяване включва физическо освобождаване на водните пътища. В северен Лондон например в продължение на десетилетия те са били силно замърсявани и останали обградени с бетонни стени.

„Изкопахме целия канал, счупихме стените и на практика освободихме реката“, кава Майкъл Шори, старши инженер от екипа по водни течения в Съвета на Енфийлд. Резултатът е нова красива зона, захранвана вече от няколкостотин метра тихо бълбукащ ручей – малък градски рай, който е дом на безброй речни същества, птици, водни растения и диви цветя.

Шори показва места, където потокът е създал нови канали и малък чакълест плаж. „Искахме да поеме по свой собствен курс, да се натурализира. През следващите години ще проследим с дрон какви промени настъпват“, казва той.

Влажни зони, които спасяват при екстремни валежи

Създаването на тези нови влажни зони помага и за намаляването на рискове от наводнения в Лондон. Те ще могат естествено да задържат излишната вода при екстремни валежи, които все повече се очакват с изменението на климата.

В малко посещаван парк в Северен Лондон е открит заровен „изгубен“ приток на река Лий. Около него се създава около 3300 кв. м влажна зона, за която се очаква значително да намали риска от наводнения за хиляди хора в района.

Новозасадената тръстика там междувременно е намалила замърсяването на водата. Като само нивата на фосфати са спаднали със 70%.

Грижа за общността

Възраждането на живота на реките в Лондон повишава благосъстоянието на по-широката общност, като училищата използват възстановените брегове и новите влажни зони за практическо обучение.

„Преди това имаше само полета, по които децата можеха свободно да тичат, но не и да научат нещо. Сега те слизат до водата, за да видят какво става“, казва Майкъл Шори.

"Обществените ползи са неизмерима. Съживяването на реките привлича толкова много хора. Повишава се благосъстоянието чрез връзка с природата, а децата получават допълнително образование за биоразнообразието", посочва още той.

Уондъл - от "мъртва" река до размножаване на пъстърва

Спомнете си големите реставрации около река Уондъл в Южен Лондон. През 60-те години на миналия век тя бе обявена за биологично мъртва, а се превърна в първата река в града, която получи етикета на ЕС „Добър екологичен потенциал“, след работа, извършена от стотици доброволци“, коментират експертите.

Историческата слава на Уондъл като река за пъстърва дава тласък на програмата „Пъстърва в класната стая“, в която ученици от местните училища отглеждат яйца от пъстърва, които да пуснат в реката. Така кафявата пъстърва отново започва да се размножава в реката за първи път от повече от 80 години .

Междувременно реставрацията на Олд Лий вдъхновява иновативни изкуства – правят се музикални записи около реката, пишат се книги и се издават каталози със снимки.

Възстановяването на 5 км водни пътища всяка година

През 2022 г. годишното събитие London River Week публикува интерактивна карта, която показва 144 места в града, готови за по-нататъшно възстановяване. Те ще бъдат продължение на над 45 км реки, възстановени от 2000 г. насам. Проектите включват повторно свързване на три реки – Родинг, Бийм и Ингребърн, и чрез тях създаването на долина.

Преди Седмицата на реката в Лондон през 2023 г., която ще бъде отбелязана от 29 май – 4 юни, е поставена цел за възстановяването на още 5 км водни пътища всяка година, което ще възстанови една трета от 640 км от речната мрежа на Лондон до 2050 г.

Самото усилие трансформира живота на тези, които участват. Проучване на SERT показва 673% ръст на броя на доброволците между 2013 г. и 2019 г.