Мокрите кърпички, съдържащи пластмаса, ще бъдат забранени в Англия. Това ще се случи в рамките на плановете за борба със замърсяването на водите, съобщи министърът на околната среда Тереза Кофи пред Би Би Си.

Забраната на кърпичките на пластмасова основа трябва да влезе в сила през следващата година след провеждане на консултации. Тя е част от по-широк план за подобряване на качеството на водите в Англия, където нито една река не се счита за чист.

Опозицията и екологичните групи обаче разкритикуваха плана като слаб.

Мокрите кърпички, които се пускат в тоалетните, са причина за 93% от запушванията на канализацията, а според Water UK отстраняването на подобни аварии струва около 100 млн. паунда годишно.

През 2021 г. около 90 % от мокрите кърпички са съдържали пластмаса, въпреки че вече има някои алтернативи, които могат да бъдат закупени. Пластмасата не се разгражда и с течение на времето кърпичките се нацепват и слепват, което води до спиране на движението на отпадъчните води по тръбите.

Предложението на министъра на околната среда е да се забрани пластмасата в мокрите кърпички, но първо трябва да се проведе допитване.

"Това е законово изискване, за да сме сигурни, че можем да продължим с всяка забрана", каза Тереза Кофи.

Големи вериги хранителни магазини в страната вече спряха продажбата на мокри кърпички, съдържащи пластмаса.

През 2018 г. правителството за първи път заявява, че планира да премахне пластмасовите отпадъци, включително мокрите кърпички. По време на правителствена консултация за забрана на мокрите кърпички през 2021 г. 96 % от хората заявяват, че подкрепят идеята. По-рано тази година правителството взима решение да не забрани мокрите кърпички след нова консултация.

В Уелс предложената забрана все още не е въведена. Шотландското правителство е провело консултации за забрана, но не е предприело по-нататъшни действия.