По-голяма част от британските компании, които в продължение на шест месеца изпробваха 4-дневната работна седмица, са решили да продължат с нея и след края на пилотния етап. Проектът продължи между юни и декември 2022 г. В него се включиха 61 компании във Великобритания, пише Ройтерс.

Служителите са работили 4 дни в седмицата, но със същия обем работни ангажименти, като са получавали досегашната си заплата. От компаниите, които са избрали да се включат, 56 ще продължат да работят по този начин, като 18 от тях - за постоянно.

Джо Райл, директор на кампанията „4-дневна работна седмица“, каза, че тези резултати показват, че 4-дневната седмица в този вариант наистина работи.

Според базираната във Великобритания изследователска организация Autonomy, която публикува доклада заедно с група учени, това е най-мащабното проучване в света до момента.

Повечето участващи компании от различни сектори и с различна големина, с общо 2900 служители, казват пред Ройтерс, че производителността се е запазила.

Служителите твърдят, че благосъстоянието им и балансът между професионалния и личния живот са се подобрили. Същевременно данните показват, че вероятността служителите да напуснат работата си е много по-малка.

По-заети, но с по-малко стрес

Собственик на занаятчийска пивоварна, участващ в тестовия период, казва, че по този начин за по-кратко време се стимулира по-голяма производителност.

"Искаме да сме по-заети и под по-малко напрежение", цитира докладът думите му.

Експериментът води и до промяна в нагласите на служителите. 15% от тях дори казват, че никаква сума пари не би могла да ги накара да се върнат към 5-дневната работна седмица.

В проучването са представени предимно компании от секторите на маркетинга и рекламата, професионалните услуги, както и благотворителни организации. Приблизително 66% от участващите са имали 25 или по-малко служители, а 22% - 50 или повече служители.

В компаниите четирите работни дни са били различни - някои хора са почивали в сряда, докато други са предпочели да въведат дълъг уикенд.

Доказателствата от проучването, че четиридневната работна седмица помага за привличането и задържането на персонал, могат да се окажат важни за Великобритания, където има недостиг на работна ръка след излизането от Европейския съюз и пандемията от COVID-19.

"Това би трябвало да ни даде конкурентно предимство", казва старши мениджър в застрахователна фирма, участваща в проучването.

Разговорите за 4-дневната работна седмица бяха възобновени от пандемията COVID-19. Тогава много от работниците и работодателите преосмислиха значението на гъвкавостта на работното място, както и на баланса между работа и свободна време.

Великобритания не е първата страна в света, която документира своя успех с 4-дневната работна седмица. През февруари белгийските работници получиха правото да работят цяла работна седмица в четири дни вместо обичайните пет. Законопроектът влезе в сила на 21 ноември, позволявайки на служителите да решат сами колко дни в седмицата да работят. Интерес към този модел на работа проявяват вече и от много други страни, сред които - Испания и Япония.