Испания преминава към 4-дневна работна седмица. За целта министерството на промишлеността, търговията и туризма в страната ще отпусне до 150 000 евро на малки и средни предприятия, които въведат по-малкото работни дни, без обаче да намаляват заплатите на служителите. Това съобщава RTVE.

Очаква се пилотният проект да бъде представен през следващите дни. Предприятията ще трябва да съкратят работната седмица на служителите си с поне 10% и да се придържат към този план поне две години. Очаква се инициативата да обхване между 60 и 70 малки и средни предприятия.

Властите в Португалия също обявиха преди време плановете си да експериментират с въвеждането на 4-дневна работна седмица както в публичния, така и в частния сектор. Но правителството няма да субсидира предприятията, участващи в пилотния проект, с цел получаване на обективна оценка.

За по-къса работна седмица се споразумяха също така асоциациите на работодателите и правителството на Белгия. С решение на правителството максималният работен ден се увеличава от 8 на 10 часа, а с разрешение на профсъюзите всеки работник или служител ще има възможност да избере подходящия за него ритъм на работа - 5 дни по 8 часа или 4 дни по 10 часа.