Един командос е бил убит в Киргизстан при опит за задържане на бившия президент на страната Алмазбек Атамбаев.  36 души са пострадали при операцията, която завърши с неуспех, съобщиха БиБиСи ТАСС, като се позоват на министерството на здравеопазването в средноазиатскта държава.

Снимка: Ройтерс

Киргизстанските специални части предприеха днес опит да задържат Атамбаев, който е обвиняван в корупция и е в конфликт с настоящия президент Сооронбай Жеенбеков.

Пред дома на бившия държавен глава в село Кой-Таш, близо до столицата Бишкек, обаче се събрали стотици негови привърженици, които оказали съпротива.

Снимка: Ройтерс

Един от ранените при последвалите сблъсъци командос е починал по-късно в болница. Той е бил прострелян, като куршумът е преминал през неговата бронежилетка. Сред пострадалите общо 36 души са 15 представители на правоохранителните органи.

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев признава пред журналисти, че лично е стрелял по атакуващите дома му командоси от спецчастите при вчерашния им опит да го арестуват, съобщава ТАСС.

„Моите привърженици нямаха оръжие, аз лично стрелях по време на нападението", заявил Атамбаев, но добавил, че се „стараeл да не уцелва хора". 

Президентът Жеенбеков е прекъснал отпуската си и се е върнал в столицата Бишкек, където утре ще се проведе извънредно заседание на националния Съвет за сигурност.

Атамбаев бе държавен глава на Киргизстан от 2011 до 2017 г. Той стана първият президент в историята на централноазиатската бивша съветска република, оттеглил се доброволно от поста.  В Киргизстан президентът има право само на един шестгодишен мандат.

Снимка: Ройтерс

Именно Атамбаев бе инициатор за издигането на кандидатурата на Жеенбеков за негов наследник на поста. През пролетта на миналата година обаче бившият президент призна публично, че има сериозни разногласия със своя приемник, който беше възприеман като протеже на бившия президент.

Арестът на Атамбаев може да породи сериозни размирици в бившата съветска центалноазиатска република, разтърсена от две революции през 2005 г. и 2010 г., отбелязва Франс прес.

През юни киргизстанският парламент лиши Атамбаев от съдебен имунитет, за да може той да бъде съден по обвинения в корупция. Бившият президент твърди, че те са политически мотивирани.