Изминалата 2020 г. се изравни с 2016 г. като най-топлата в света, което още веднъж подсказва за необходимостта от взимането на спешни мерки срещу климатичното затопляне, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Цялото предишно десетилетие ни предложи апотеоз от рекордно високи температури на Земята. Данните са на Европейската служба за промените в климата "Коперник".

2020 г. е завършила с 1,5 градуса Целзий по-висока температура в сравнение с прединдустриалната епоха. С това тя изравнява рекорда на 2016-а въпреки захлаждането, предизвикано от феномена Ла Ниня.

През 2016 г. феноменът "Ел Ниньо" предизвика покачването на световната температура с 0,1-0,2 градуса Целзий.

"Ако се абстрахираме от въздействието на "Ел Ниньо" и "Ла Ниня" върху световната температура, 2020 г. а ще се окаже най-топлата, която е регистрирана откакто се водят наблюдения", изтъкна Зеке Хаусфатер, климатолог от института "Брейктру".

Той припомни, че от 70-те години насам температурата се е покачвала с 0,2 градуса за всяко десетилетие.

Световната метеорологична организация публикува данни в края на месец декември, според които 2020 г. ще се класира сред трите най-топли в света.

В Европа, която беше обзета от топлинна вълна, 2020 г. отчетливо се оказа най-топлата с 0,4 градуса, надвишаваща 2019 г. и с 1,6 градуса над референтния период 1981-2010 г. На нашия континент 2020-а е била с 2,2 градуса по-топла в сравнение с прединдустриланата епоха.

Констатираното затопляне в Европа вече превишава целите, които си постави Парижкото споразумение за климата. То обхващаше цялата планета, а е известно, че сушата се затопля по-бързо от океаните и че някои региони, като Арктика, се затоплят по-бързо. Там температурите през 2020 г. надминаха с 6 градуса по Целзий средните референтни стойности.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!