Количествата въглероден диоксид в атмосферата, които са резултат от човешката дейност, продължават да се увеличават въпреки масовите карантини по цял свят, обяви Световната метеорологична организация към ООН.

Учените съобщават, че е имало намаляване на вредните емисии между 4,2% и 7,5% през 2020 г. вследствие на намаления въздушен трафик и други дейности, но въпреки това определят спада като „малко премигване“ на фона на увеличението.

Измервателните станции на ООН съобщават, че месечните нива на въглероден диоксид за септември са по-високи в сравнение с тези през 2019 г.

Според изчисленията вредните емисии трябва да спаднат наполовина до 2030 г., за да имаме някакъв шанс да ограничим глобалното затопляне до плюс 1,5 градуса по Целзий. Ако стойностите са над тези, това означава, че милиони хора по света ще бъдат ударени от смъртоносни горещи вълни, суши, наводнения и бедност.

От ООН уточняват, че въглеродният диоксид остава в атмосферата в продължение на векове. За последно на Земята е имало такава концентрация газове преди от 3 до 5 милиона години. Тогава температурата е била с 2-3 градуса по Целзий по висока, а нивото на световния океан – с 10-20 нагоре. Но тогава на планетата не е имало 7,7 милиарда души.

От ООН призовават за тотална трансформация на индустрията, енергетиката и транспортната система, защото „времето ни изтича“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!