Постиженията на медицината дават надежда, че заразените с ХИВ вируса могат да бъдат излекувани. Световните медии съобщиха за първата жена в света, която се смята за излекувана от коварното заболяване след трансплантация на стволови клетки.

Как живеят българите, инфектирани с ХИВ? Един от малкото хора у нас, които говорят за вируса е Стелиан Енев, който се бори с ХИВ вече две години.

„Ако си позитивен в България, не знаеш какво следва. Наистина си оставен да се справяш сам и да питаш“, казва Енев.

Той споделя, че е имал късмета да има много подкрепящо семейство и приятели, защото вирусът оказва негативно влияние върху живота най-вече заради стигмата.

„Новината за излекуваната жена определено дава надежда. Надявам се това да даде нова посока на медицината, която ще намери начин да изкара този вирус от тялото на пациентите“, казва Енев.

„Първото нещо, което изпитват хората като чуят тази диагноза е страх. При нас се лекуват над 1300 ХИВ позитивни“, казва Нина Янчева от Инфекциозна болница. Тя пояснява, че с подходящата антиретровирусна терапия ХИВ позитивните имат дълъг и пълноценен живот.

За последния случай на излекуван пациент Янчева казва, че това е третият такъв в света. „Тук по-различното е, че става въпрос за жена и трансплантацията е направена със стволови клетки от пъпна връв“, казва Янчева.

Първите двама излекувани са мъже, като те също са получили стволови клетки, но от възрастни хора, които имат генетична мутация, която не позволява репликацията на вируса в тялото.

Янчева е категорична, че подобна трансплантация не може да се прави на всички ХИВ позитивни, защото първо се преминава през много тежка химиотерапия.