Инфлацията в България се забавя за шести пореден месец през март, показват данните на НСИ.

„Намаляване на инфлацията не означава намаляване на цените. Означава намаляване на цените, но с по-ниски темпове. Има тежки и вредни ефекти върху икономиката, които още не са преодолени от коронакризата. След войната в Украйна цените на ресурсите се увеличават. Поради тази причина инвеститори се изнасят в Турция“, обясни в предаването "Тази сутрин" Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“.

Снимка: bTV

„През последните месеци цената на газа намалява, но тя се увеличи драстично през миналата година“, добави тя. Според нея държавата не се е намесила в контрола на цените.

„Това, което видяхме в търговските вериги, беше увеличаване на цените над обоснованото. Държавна компания показа, че може да се намалят цените на млечните продукти. Държавните институции за обезкървени. Политиците продължават да дават празни обещания, а не овластяват собствените си институции и не ги подсилват кадрово – няма как да очакваме ефект“, обясни Григорова.

„Кризата тръгна още от коронавируса. Ресторантьорският сектор нямаше време за възстановяване – влязохме в газова криза. Месеци нямаше компенсации. Скочиха цените на тока, на бензина. Вдигнаха се цените на производители и доставчици, вдигнаха се и при нас“, допълни Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Снимка: bTV

„Всеки бранш е готов, за да смъкне цените, но трябва да се случат много неща. Първа точка е да има правителство“, каза още той.

Фискална политика

„Държавата не е ощетена от намалената ставка на ДДС. Това са данни на НАП. Има изсветляване на бизнеса, има по-малко запечатани обекта заради неиздаване на касови бележки и по-добра събираемост“, коментира Алибегов относно предстоящите дебати за бюджета за 2023 година и ставките на ДДС.

Снимка: bTV

Ваня Григорова посочи, че цените не са били намалени след намаляването на данъка добавена стойност.

„ДДС се плаща от потребителя. Ние пак източваме потребителя, но парите не отиват в хазната, а отива при бизнеса. Това е неправилно. ДДС трябва да се намали за стоки от първа необходимост“, уточни икономистът.