Сава Вутов и Божана Карадалиева са учители по пиано, които обичат да пътуват по света. Колкото и да е странно, пандемията им помага за това, защото дали ще водят онлайн уроците си от България, или от някоя друга държава, за учениците им няма разлика.

Така двамата попадат в Найроби, Кения. И то не в по-лъскавата, централна част на града, а в едно от най-страшните гета изобщо в Африка.

„В началото местните не искаха да ни закарат до там, защото е опасно. Там обаче срещнахме талантливи деца, които сами се учат да свирят. Те са толкова бедни, че когато играят футбол, победилият отбор получава за награда кокошка. Денят им минава основно на бунището, където търсят вещи, които могат да продадат. Въпреки всичко те са позитивни“, споделят Божана и Сава в „Тази сутрин“.

Една организация от Австралия е подарила на местните деца 10 синтезатора, но в гетото често няма ток по цял месец. Така се заражда идеята на Божана и Сава да дарят две акустични пиана. За транспорта до Африка ще им трябват поне 3000 лева и в скоро време двамата ще обявят банкова сметка, по която ще могат да се правят дарения.

„Местният учител по пиано също е самоук. За 20-годишния Теди музиката е бягство от ежедневието, така той забравя за всичко“, разказват двамата музиканти, които са се привързали към Кения.

„Там си даваш сметка колко много неща имаме в България, за които трябва да сме благодарни. Вдъхновяващо е да срещнеш хора, които вярват, че изкуството ще ги избави от трудностите. В милионния град Найроби има само два светофара, които обаче не се ползват. За местните деца всеки контакт с човек от Европа, понякога дори една ябълка може да означава щастие“, обобщават Божана и Сава.