„България е изпълнила правилата и има право да влезе в Шенген. Не бива да говорим за шансове, а за реализация на това право. Една ситуация, при която държавата ни има всички задължения, но гражданите ѝ не могат да се възползват от всички права, не е търпима“, заяви Крум Зарков, служебен министър на правосъдието в предаването „Тази сутрин“. 

По думите му имаме подкрепата на Европейската комисия на най-високо ниво. 

„Един от аргументите на Нидерландия да остава скептична е свързан с техните разбирания за върховенството на закона в България. Днес имам среща по този въпрос и мисля, че комисията ще оцени по достойнство това, което се прави в България“, каза Зарков. 

Най-голямо внимание според него предизвикват въпросите за отчетността на главния прокурор и ефективните присъди на хора по високите етажи на властта.

„Това са дълбоки реформи, които отдавна е трябвало да бъдат направени в интерес на българските граждани. Мисля, че всички разбират, независимо от коя партия са, че българите имат право да получават справедливост в България, а не ходят до Страсбург или Брюксел за това“, допълни още служебният правосъден министър. 

Той каза, че влизането в Шенген ще допринесе за защитата на границата ни.

„Охраната на българската граница е непрекъсната борба. Когато сме в Шенген тя ще бъде по-добре охранявана и това трябва да стане ясно на нашите партньори“.