Прекратяване на безпрецедентното блокиране на България и Румъния за Шенгенското пространство, за това настояват всички български евродепутати в писмо до премиера и до парламента на Нидерландия. Какво може да се промени в идните дни?

Нидерландия вече е единственото препятствие, категорични са българските евродепутати. Затова те предлагат бързи работни срещи с правителството и парламента на тази страна.

Последната проверка в София и Букурещ от средата на октомври е с много позитивен резултат. Точно в тази комисия обаче се оказва, че не е имало нидерландски представител. Неофициално се знае, че препятствието се дължи на вътрешнополитически сблъсъци в Нидерландия.

Снимка: bTV

Най-важното становище за Шенген - това на Европейската комисия, снощи беше потвърдено пред Европейския парламент. 

„Румъния и България са изпълнили всички условия, при това още през 2011-та година. Наскоро доброволно поискаха нова проверка на терен като тест за готовността им за Шенген. И те го издържаха над очакванията”, каза Маргаритис Схинас, зам.-председател на ЕК.

До края този месец би трябвало да стане ясно дали чешкото ротационно председателство ще успее да вкара в дневния ред на 27-те страни членки за декември вота за България и Румъния. Ако успее, важната дата за нас ще е 9 декември и срещата на министрите на вътрешните работи.

Министерството на външните работи на България ще направи всичко необходимо, за да отговори на притесненията на страните, от които зависи присъединяването ни в Шенгенското пространство. В това увериха от ведомството.

„Ние ще бъдем в постоянен диалог с Нидерландия и ще отговорим на всички нейни допълнителни въпроси и ще направим всичко възможно Нидерландия да ни подкрепи на Съвета на 9 декември, каза Костадин Коджабашев, зам.-министър на външните работи.  

Ако не успее обаче, от януари ротационен председател ще бъде Швеция с ново дясно правителство и вероятно различни приоритети.