Сигнал за тежко финансово състояние на Многопрофилната болница в Раднево. Лекарите и медицинските сестри не са получавали заплати вече два месеца, не са платени и осигуровките. Лечебното заведение има задължения от над 1,3 млн. лв. само за миналата година.

Отделенията по хирургия и травматология, както и детското отделение на болницата са затворени заради липса на средства. Пациентите твърдят, че плащат за престоя си в медицинското заведение около 500 лв., въпреки това гладуват.

Това е най-тежката финансова ситуация в 50-годишната история на болницата. В лечебното заведение тече проверка от ДАНС и прокуратурата, след сигнал от кмета на Раднево Тенчо Тенев.

По думите му той е разбрал за ситуацията едва преди няколко дни. „От години общинската болница в Раднево има затруднения. В рамките на 4 години общината е отделила над 2,8 млн. лв. за подпомагане. Въпреки това има пълно безхаберие и престъпна дейност на шепа хора“, каза Тенев.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на МБАЛ-Раднево Мая Узунова заяви, че съдейства на сезираните органи, за да се извършат необходимите проверки. Отказа обаче, да обясни как задълженията на болницата са се увеличили и защо служителите нямат заплати през последните два месеца.

Медиците в лечебното заведение са подготвили писмо със сигнали, което ще изпратят на контролните органи. По думите им определени хора са получавали десетки хиляди лева възнаграждение, за сметка на други, които не са получили нищо.

С източването на болницата се свързват служител в отдел ТРЗ, шофьорът и жена му. Според кмета на Раднево има версия, че са избягали в чужбина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Д-р Узунова я предупредих за тези злоупотреби преди 3-4 месеца. По стандарта им на живот си личеше – автопаркът и жилищата им са за над 100 хил. лв.“, каза медицинска сестра в болницата, а директорката определи това твърдение като „слух“.  

Служителите бяха категорични, че досега са се страхували да говорят за липсата заплати заради възможност от уволнения. 

На извънредна сесия общинския съвет в Раднево ще търси изход от ситуацията. За bTV кметът на града каза, че общината ще поеме задълженията на болницата към външни фирми за над 400 хил. лв., но няма как да плати на работещите.