Персоналът на единствената в Североизточна България белодробна болница е без заплати вече 5 месеца. Сметките на лечебното заведение са запорирани заради задължения към енергоразпределителното дружество.

Имаме задължения към почти всички, с които работим, каза управителят на болницата – доц. Христо Ганчев. По думите му това, което се получава от Министерството на здравеопазването е едва една трета от нуждите на болницата. След среща с министър миналата седмица сусидията е уувеличена от 38 лева на леглоден на 43 лева, а нуждите за един леглоден са 100 лева.

Болницата има задължение освен за заплатите на персонала и за сметки за вода, към фирмата, към фирмата, която доставя храна и към фармацевтични фирми, обясни управителят.

Доц. Христо Ганчев уточни, че заплатите на лекарите са 800-900 лева, сестрите вземат по 700. „Щатът е докаран до абсолютния минимимум”, каза още той.

Управителят на болницата каза още, че е пуснал докладна до Общината и очаква финансова помощ от тях. 

За да оцелеят без заплата, медицинските сестри работят и на друго място. Те твърдят, че ако напуснат, болните ще останат без грижи.