Запорираха сметките на белодробната болница във Варна. Персоналът не е получавал заплати от 5 месеца заради липса на средства. Болницата лекува пациенти с туберкулоза от цяла Североизточна България.

„Ако например днес кажем край, ние сме дотук, болните остават на улицата. Няма кой да ги вземе, къде да ги вземат, това са заразно болни”, каза главната сестра Йорданка Славова.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради 35 хиляди дълг към енергото сметките са запорирани. А туберкулозата не позволява работа с клинични пътеки, тоест самоиздръжка на болницата.

„Заболяването е изключено от Здравната каса. Ние приемаме без оглед на осигуреност, приемаме и неосигурени, става въпрос все пак за инфекциозно заболяване”, заяви управителят на белодробната болница доц. Христо Ганчев.

Годишната издръжка на лечебницата е около 1 млн. лева. В стационара на болницата обикновено се лекуват около 30 души, минималният им престой е 2 месеца.

Снимка: btvnovinite.bg

Леглоден на човек струва около 100 лв., но здравното министерство плаща едва 43 лв.  

„Просто се подиграват с труда ни и със самите нас”, категорична беше медицинската сестра Снежана Иванова.

От Министерството на здравеопазването посочват, че миналата година субсидията за туберкулоза е 280 хиляди лв. Подчертават, че решения за общинските болници взимат общините. От Общинския съвет запазиха мълчание.