Продължава шокът за пациенти и лекари в Хасково. Местната болница, която е в колапс, буквално не е в състояние да лекува пациентите.

Заради огромните дългове здравното заведение не плаща и заплати, а цели отделения вече са готови с оставки.

Голям протест пред болницата имаше и днес. За да тушира напрежението, до края на седмицата здравното министерство ще преведе авансово до края на седмицата една месечна субсидия, или около 100 000 лева за частично погасяване на възнагражденията, но според медиците това е крайно недостатъчно.

Заради огромните дългове в размер на 13 милиона лева от година са закрити четири отделения. Днес стана ясно, че и отделението по реанимация свива драстично обема си на работа, защото няма анестезиолози.

В ранния следобед в коридорите на болницата срещаме притеснено семейство.

Мъжът е с болки след операция и кървене, но не може да бъде приет в болница, защото урологичното отделение е закрито. Останалите са на ръба, защото няма пари.

„Непрекъснато има недостиг на лекарства, да не говорим, че от две години  в най-голямото гастроентерологично отделение в Северозападна България няма ехограф”, каза д-р Ангел Бонев, началник на отделението по гастроентерология.

Годишно през болницата минават 13 000 пациенти с тежки диагнози, включително и много здравно неосигурени.

За година отделението са напуснали 7 сестри. Най-свежото попълнение е д-р Аделина Илиева, току-що завършила и вече принудена да си тръгне, въпреки че не иска.

„Всеки е дал Хипократова клетва, прекрасно, обаче хората издържат семейства, гледат себе си, а и страда грижата за пациентите, най-важните неща, не може пациентите да си купуват медикаменти, това е недопустимо”, коментира д-р Аделина Илиева.

„Това, което се прави в момента, е геноцид спрямо населението на окръга, пълен геноцид”, заяви д-р д-р Богомил Павлов, началник Оперативен блок.

Освен самата болница, има опасност да затвори и ТЕЛК-ът, както и отделението по съдебна медицина, което е единствено в Северозападна България.

Преговорите продължават и утре, протестите с подкрепата на граждани също.

Протестиращите настояха държавата да влезе в ролята си на принципал и да помогне. В противен случай до петък ще има масово подаване на оставки. За всички обаче оставката е крайно решение.