„Първият мандат е обречен на провал и това г-н Борисов много добре го знае. Изглежда ми, че и вторият мандат наистина е обречен поради промените в Изборния кодекс. Парламентарното мнозинство не се занимава с истинския дневен ред на България. Оттам нататък - какво правителство на малцинството. Дай Боже да има някакво развитие, но е силно съмнително“, каза Владислав Панев, зам.-председател на ПГ на „Демократична България“.

Той каза, че ДБ не са готови да бъдат в коалиция с БСП, като най-важната причина за това са заявките на БСП за предизборни харчове.

Владислав Панев коментира твърденията на ГЕРБ, че има нова коалиция „Лукойл“, която защитава руските интереси и финансира войната.

„Това са интерпретации на ГЕРБ. Виждаме и предложенията на служебното правителство и това, което може да се направи по отношение на рафинерията. Ние хубаво извоювахме една дерогация за това да можем да преработваме в „Нефтохим“ руски петрол, но от друга страна това въобще не се чувства на пазара на горива или от фиска. Цялата печалба от разликата между руския петрол и петрола не международните пазари в момента отива в собственика на рафинерията“, каза той.

Панев коментира и поведението на ГЕРБ към ДБ. 

„От няколко месеца тече някаква младежка свалка от тяхна страна. Няма да се поддадем. Не мисля, че Борисов може да стои в страни, в Банкя, да не си вдига телефона и да не раздава заповеди от там. Естествено, че той ще взима крайните решения. Важно е какво ще е парламентарното мнозинство зад това управление. То очевидно ще се състои от групата на ГЕРБ, която не е особено сговорчива по отношение на важните реформи в България“, каза още той. 

ДБ ще отидат на срещата с кандадата за премиер на ГЕРБ проф. Габровски, за да му кажат, че няма да го подкрепят.