Наредба ще въведе нови правила за така нареченото диво къмпингуване.

„Ако има нещо диво, това е дивашкото застрояване по морето. Говорим за свободно къмпингуване и то в цялата страна – има реки, язовири и много места, които хората обичат да посещават“, коментира в "Тази сутрин" музикантът Васил Гюров.

"Тази наредба не е само мъртво родена, тя не е минала по никакъв начин обществено обсъждане", добави той.

По думите му къмпингите като такива отдавна са изчезнали по нашето Черноморие.

„В южната му част така наречените къмпинги отдавна са се превърнали във вилни селища. Там няма свободни места за палатки. Караваните, които са ситуирани, са по-два три етажа, с дограми. Стига се до там, че ако искате да отидете някъде с палатка или кемпер, нямате шанс“, посочи Гюров. 

„Всички сме за това да има някакъв ред. Обикновено свободното къмпингуване е обвинявано, че оставя боклуци след себе си. Това не е вярно. Хората, които практикуват такъв тип туризъм, пазят най-много“, каза музикантът.  

Според него е редно да се осигури събирането и извозването на отпадъци. 

„МРРБ имаше задължение да изготви наредбата, да я публикува за обсъждане“, заяви от своя страна Тодор Георгиев, секретар на УС на Национална асоциация „Българско Черноморие“.

„В коя държава в Европа съществува свободно къмпингуване, кой от вас е платил туристическа такса в една община“, попита той.

„Наредбата има слабости, които повишават административния натиск, но това е на първо четене, тези неща ще ги обсъдим“, отбеляза Тодор Георгиев.