Вълна от възмущение заради отношението на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов към журналисти вчера. Той се опита да изгони от пресконференция в БТА репортера на „Дневник“ Ралица Фичева. Намеси и още медии – „Капитал“, Мediapool и ClubZ.

По думите му тези медии са финансирани от американски фондации и манипулират общественото мнение в полза на други държави. Костадинов напусна БТА и даде заявка да внесе в Народното събрание законопроект, с който финансирани от чужбина медии да бъдат обявени за „чужд агент“.

Темата коментираха в предаването „Тази сутрин“ медийният експерт доц. Георги Лозанов и главният редактор на „Капитал“ Алексей Лазаров.

„Заплахата идва от закона, който най-вероятно Костадин Костадинов ще се опитат да предложи в Народното събрание, който практика копира руския закон за потискане на медиите, който руската държава се опита да наложи преди няколко години. Това беше началото на процеса на запушване на устата на свободните медии в Русия“, каза Лазаров.

По думите му не е случайно, че позициите на „Възраждане“ и тези на руската пропаганда са прекалено много.

„Всъщност притеснителното е, че някой се опитва да повтори руския модел за налагане на някакъв вид мека диктатура в България“, допълни Лазаров.

„В парламента влезе една партия, която отдавна заявява своите репресивни намерения по отношение на хора, които мислят по различен начин. Това се заявява през националистични позиции, не е в национален интерес, но действително националният интерес, който се защитава от тази партия, твърде много съвпада с интересите на Путин“, заяви доц. Лозанов.

Според него случаят от вчера е опит на Костадинов да привлече вниманието върху себе си чрез някакъв скандал, тъй като не е получил очакваната подкрепа на вота на 2 октомври.

Какво още коментираха те - гледайте във видеото.