Днес е последният работен ден на депутатите преди лятната им ваканция. Народните представители ще почиват до 1 септември. В Пленарна зала ще има и парламентарен контрол.

За “Тази сутрин” депутатите Александър Иванов от ГЕРБ, Александър Сиди от “Обединени патриоти” и Румен Гечев от БСП коментираха изминалия политически сезон.

Народните представители бяха изправени пред предизвикателството да въведат извънредното положение заради коронавируса, както и да актуализират бюджета заради социално-икономическите мерки.

Иванов обясни, че поради забавянето заради кризата е имало редица неща, които местните парламенти не са успели да приемат. Все пак беше категоричен, че с общи усилия на управляващи и опозиция не е било допуснато у нас голямо разпространение на COVID-19.

“Едно от нещата, които сложихме на масата и не се случиха, е справянето с ромите Не успяхме да се справим със сигурността на българските граждани”, коментира пък Александър Сиди.

Той обясни, че едно от добрите неща на протестите е гражданската енергия, която е накарала ГЕРБ да се обърне към коалиционния си партньор.

Румен Гечев изтъкна, че от левицата не са успели да убедят управляващите за някои от техните предложения за справяне с кризата.

“Свалянето на ДДС на бира и вино е обида за българския народ. В момент, в който няма място за 5000 деца за детски градини в София, вместо да се намалят услугите в детските заведения, ДДС на произведения на изкуството, ние се се занимаваме с вино и бира, за да повдигнем туризма”, заяви той.

По думите му страната ни трябва да очаква наказания от Брюксел заради предлагането на алкохолни продукти на по-ниско ДДС.