Слабост в позицията на премиера Бойко Борисов е, че той избягва основните въпроси, които протестите поставят - те са свързани с корупционни скандали, а отговор все още няма. (…) Хората знаят за какво са протестите. Не мисля, че става въпрос за условен рефлекс, като има протест - да се подкрепя.

Това заяви политологът Даниел Смилов. В студиото на “Тази сутрин” той обясни, че протестите са подкрепени от обществото, както сочат и проучвания, но подкрепата е за основните искания на недоволството - оставка на кабинета и главния прокурор.

Той коментира, че по закон и конституция на премиера му е вменено да дава оценка как функционират институциите и има правомощия да инициира процедури, ако смята, че не работят както трябва.

Конституционният съд за президента

“Конституционният съд казва, че президентът е защитен от преки действия срещу него от страна на прокуратурата и той не може да бъде арестуван или подслушван. Прокуратурата може да работи по казуси без да повдига обвинения и да прави формални проверки - да трупа информация и доказтелства, които да използва, когато му изтече мандатът”, изтъкна той.

По думите на Смилов съдът е разширил понятието за държавна измяна - освен, че включва престъпления срещу републиката, но и шпионаж, например.

“За правителството е удобно да представи протестите като президентски, но те всъщност не са. Виждаме, че имаме формално една конституция, но в главите на определени политици нещата са съвсем различни”, продължи той.

Политологът Стойчо Стойчев обясни, че радикална мярка, като блокиране на кръстовища от протестиращи, винаги крие рискове.

“Когато всеки ден еблокирано кръстовището, то става част от ежедневието и няма въздействащия ефект на протестна акция, по скоро досадата да се заобикаля едно препятствие”, обясни той.

Според него подкрепата към протестите, но нежеланието за предсрочни избори се дължи на автоматизма, с който човек казва, че подкрепя недоволството, защото съществува социална нагласа, че това е нещо справедливо.

“Хората започват да се замислят чисто практически, ако има предсрочни избори и какво ще стане, ако те са на пролет. (…) Важно е когато премиерът бяга от основния въпрос, но спазва линия на поведение да не се меси или коментира процесуално избора на съдии и прокурори във ВСС”, продължи той.

Според Стойчев президентът Румен Радев може да се определи като неформален лидер на протестите.

Вижте още във видеото!