В мръсотия и непочистени клетки, без вода, светлина и достатъчно пространство. Над 200 кучета живеят в потресаващи условия в приюта в столичния район „Връбница“.

Снимка: bTV

Доброволец успява да влезе там на проверка, а резултатите са шокиращи. 

„Всичко е шокиращо. Влизаме и директно от портала се насочвам с камерата към животните. Лоша санитарна обстановка, кучетата спят във фекалии, в различни секрети. Първата проверка я направихме в 10:30 ч., час и половина след началото на работния ден. Обстановката вътре беше потресаваща, всичко беше в цвят, в който не трябва. Кучетата бяха без вода, във водата имаше фекалии, храна. Ужасяващи картини, имаше кучета в несвяст – това беше на 6 ноември. На проверката във видеото дойдохме в 15 ч. към края на смяната на целия екип и ситуацията не беше по-различна. Отново заварихме кучета без вода, завряни по 10 в един бокс, което е крайно недопустимо. Видимо кучетата са в депресия. На други не е ясно какво им е състоянието“, разказа в „Тази сутрин“ Алек Топалов, който е доброволец.

Снимка: bTV

На това ужасяващо място се намират около 200 животни, които са поставени в едва 30 клетки. Въпросният приют всъщност е стационар на клиника, в която изпращат кучета, след като бъдат кастрирани. Повечето са с рани след операцията и се изсипват там, за да се свестяват след упойката, допълни той. 

За да влезе там, Алек Топалов намира контакти през общински съветник, а оттам и през депутат. По думите му според законодателството само депутат може да осъществи контрол на дейността на това място.

Снимка: bTV

„Като влязохме работещите там имаха голямо желание да ни изгонят, да не заснемем нищо и да не изнесем информация. Както каза единият лекар: „пак ще ни разнасяте из социалните мрежи, по телевизията ще ни дават. Аз вървя с камерата и буквално каня всяко лице да отидем и да сложим вода на кучетата, а лекарят отговаря най-нагло, че това не е негово задължение“, допълни Алек Топалов. 

Снимка: bTV

За мястото отговаря общинското предприятие „Екоравновесие“. То разполага с още два обекта - приют в Сеславци, където пристигат млади животни и се отглеждат от доброволци и приют в Горни Богров за възрастни животни, където за 1500 кучета се грижат между четири и седем гледачи.

bTV сигнализира ОП „Екоравновесие“. Оттам отговориха, че няма да коментират, докато не получат разрешение от Столична община. Екипът ни се свърза и с общината и очаква реакция и оттам.