Уволнената лидерка на протестите на медицинските сестри Мая Илиева каза в студиото на „Тази сутрин”, че явно е станала неудобна с проверките и обществената си позиция и затова е последвало освобождаването й от работа от „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда”.

Лидерът на протестите на медицинските сестри е с дисциплинарно уволнение от болницата.

Тя уточни, че в здравното заведение е влизала и "Икономическа полиция", а тя постоянно е предизвиквала проверки заради нарушенията там.

„Ръководството на болницата, предполагам, че заради предизвиканите проверки, тъй като съм викнала най-различни институции, които да проверяват нередности, които се случват там – Инспекция по труда, сигнал до НАП, наложи се и да влезе "Икономическа полиция”, заяви Илиева.

Тя е председател на синдикалната организация в болницата и има закрила при уволнение. Работодателят й е поискал разрешението на синдиката. И го е получил.

Работодателят твърди още, че зад наказанието на Илиева стоят категорично установени факти, че тя не спазва задълженията си.

По думите на медицинската сестра вицепрезидентът на КНСБ й е звънял със заплаха по повод организираните протести в социалните мрежи.

„Подкрепа от КНСБ не получих, в момента, в който започнаха организацията на протестите в социалните мрежи аз се допитах до синдиката чрез писмо дали би подкрепил така спонтанно надигналия се протест. Все още не са ми отговорили официално. А неофициалният отговор беше, че протестът е от „Фейсбук”и че ако не е успешен, ще се дискредитират като организация (…) Единственият натиск тогава беше, че д-р Кокалов, (вицепрезидент на КНСБ) се обадил е каза „да си затварям голямата уста, защото лично ще се погрижи да си загубя работата”, обясни Илиева.

Д-р Иван Кокалов опроверга тези твърдения в ефира на bTV, като заяви, че президентът на КНСБ и той са получавали заплахи от медицинската сестра и че може да ги покаже в писмен вид.

"Въпросната госпожа продължава от вестници и екрани да ръси лъжи. Поради тази причина съм казал на моите адвокат, че събирам данни за тези неща и ще я съдя, понеже оронва моя престиж", добави той.

И двамата смята да заведат дела, а Илиева уточни, че не се притеснява от това.

Здравни специалисти в страната готвят протести срещу уволнението.

Вижте целия разговор във видеото.