Втори национален протест на здравни работници се проведе днес пред прозорците на властта. Медицински сестри от цялата страна протестираха пред Министерския съвет и народното събрание с искане за по-високи заплати.

Снимка: БГНЕС

Едно от основните искания на протестиращите е за еднакви начални заплати за професионалистите по здравни грижи в цялата страна, равняващи се на две минимални месечни възнаграждения. Протестиращите настояват още и за промяна в Закона за съсловната организация, промяна в начина на заплащане на полагания нощен труд, както и за самостоятелни сестрински практики и други.

Здравните работници от Хасково започнаха демонстрацията си още в града преди да се присъединят към националното недоволство.

„Нашите искания бяха адресирани до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова. Нашите искания са за достойно заплащане на труда, който полагаме – две минимални стартови заплати или 1120 лв.”, каза мед. сестрата Тони Делчева.

Жената допълни, че има стаж 25 години в здравеопазването и получава брутно възнаграждение от 690 лв.

В момента  дори и сестрите с голям опит в професията, получават далеч под тези пари. А най- ощетени са работещите в детските градини и  социалните домове.

„Въпросът не е само в парите. Една благородна професия загива. Критичният минимум вече е достигнат. Около 1000 медицински сестри напускат пределите на родината ни”, допълни Делчева.

Снимка: БГНЕС

След първия голям протест на медицинските сестри през март, правителството отпусна 50 милиона допълнително на болниците. Но според медицинските сестри, нищо от тези пари не е достигнало до тях.

Протестът на здравните работници не е подкрепен от съсловните и синдикални организации. Той се организира със собствени средства.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!