Лидерът на протестите на медицинските сестри – Мая Илиева, е дисциплинарно уволнена от болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” в София. Това съобщи самата Илиева в профила си във „Фейсбук”:

Тя е категорична, че е отстранена, за да се отърват от нея, защото е неудобна.

Мая Илиева е основен организатор и лице на протестите на медицинските сестри, които започнаха през март, с искане за по-достойно заплащане. 

По думите ѝ уволнението е с подкрепата на КНСБ, защото е станала неудобна и за тях. „Парадоксът в случая е, че аз съм председател на синдикална организация към КНСБ в болницата”, коментира медицинската сестра. 

Илиева твърди, че по време на протестите, които оглави, председателят на федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ я заплашвал по телефона.

"Да си затварям голямата уста, че лично той ще се погрижи  да не работя повече в Токуда, и наистина се погрижи", разказва Мая Илиева.

„Ако ние сме искали да й запушим устата, както тя казва,  тази организация отдавна щяхме да я изключим поради това, че не спазва устава”, отвръща д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ

Илиева е председател на синдикалната организация в болницата и има закрила при уволнение. Работодателят й обаче е поискал разрешението на синдиката и го е получил.

Като мотив в заповедта е посочен спешен случай, при който Илиева не се включва в работата на екипа, а снима с телефона случващото се. Илиева отрича да е имало нужда от нея, а снимала, за да докаже какво се прави в отделението.

„Най-вероятно не съм удобна, защото предизвиквам множество проверки на болницата и защото търпят много наказания от институциите", казва уволнената медицинска сестра и синдикален лидер.

В подкрепа на Мая Илиева пост във „Фейсбук” пусна омбудсманът Мая Манолова:

Според омбудсмана това е знак и опит за сплашване и саморазправа към всички, които дръзват да отстояват правата си.

От болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” също пуснаха позиция по казуса:

„Във връзка с въпросите от страна на медии по повод дисциплинарното наказание на Мая Илиева ръководството на „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ (Болница Токуда) заявява следното:

1. Абсолютен приоритет на групата лечебни заведения „Аджибадем Сити Клиник“ е високото качество на медицинската дейност, сигурността на пациентите, спазването на вътрешното и съотносимото европейско законодателство;

2. Всички управленски и административни решения са подчинени основно на посочения приоритет, а действията на ръководството са съобразени с действащото законодателство;

3. Наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардиохирургични заболявания;

4. Поводът за налагане на дисциплинарното наказание са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни;

5. Смятаме, че опитите наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илева да се представи като реакция на ръководството на болницата срещу синдикалната й дейност са несъстоятелни”.

Медицински сестри готвят протести в различни градове в страната срещу уволнението на Мая Илиева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!