За мен обвинението на Мохамед Абдулкадер за участие в терористично престъпление зад граница е пълна измислица. Това дете не е никакъв терорист и фактът, че го свързват с баща му не го прави терорист, заяви дългогодишният треньор по борба на 21-годишния обвиняем - Николай Дачев.

Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за задържания за тероризъм в Бургас шампион по борба. Абдулкадер е обвинен за участие в терористично престъпление зад граница.

Лелята на задържания Мохамед даде интервю за bTV. Пред екипа ни тя беше категорична, че племенникът ѝ не е терорист.

За „Тази сутрин“ Дачев подчерта, че Мохамед никога не е бил с нещо по-различен и от малък тренира борба.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той спеше в моята къща. Играл е с моето дете, ял е от нашата храна и изведнъж от едни снимки стана терорист“, подчерта Дачев.

По думите му познава Мохамед от VI клас като добро и отговорно момче, винаги стриктно в тренировките. Той беше категоричен, че и други учители в спортното училище могат да потвърдят това.

„Да, той позира, за да може да се покаже в Бургас какви оръжия има в Сирия. Той не е ходел постоянно там – веднъж в годината за 15 дни. Нали има учебен план, може да се провери кога е отсъствал от училище“, обясни той.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него 21-годишното момче винаги е било възмутено от войната в Сирия. Дачев изтъкна, че той (Мохамед) не е искал да ходи там, но е искал да вижда баща си.

Треньорът показа снимки на бореца, когато става за първи път шампион на България.

Снимка: btvnovinite.bg

„Защо не го задържаха в първия ден, когато се е върнал в България? Целият град го познава. Никой ли не забеляза нещо през това време?“, запита той.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!