Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за задържания за тероризъм в Бургас шампион по борба. 21-годишният Мохамед Абдулкадер е обвинен за участие в терористично престъпление зад граница.

21-годишният Мохамед беше конвоиран до специализирания съд в София. Той е обвинен, че участва в джихадистки терористични групировки, момчето живее с близките си в блок. Днес се срещнахме с неговата леля, която твърди, че го познава като свой роден син и според нея обвиненията са абсурдни.

Лелята на Мохамед се съгласява да говори с нас, само ако не показваме лицето й.

"Той ми е като мой син, аз съм го отгледала от малък. Всичко е заради баща му, но той не е виновен, че баща му е такъв, в Сирия имат проблеми, виждали са се в Турция. Да, говорили са си, но нищо повече“, споделя лелята.

Младежът е заминал преди година за Турция с майка си. Искал да учи там. Но заради кризата с коронавируса се върнали отново у нас.

"Вярвайте ми, моят племенник не е терорист, аз го познавам, повярвайте хора, не всичко което говорят и показват, е истина“, казва лелята на Мохамед Абдулкадер.

Съседите му също са изненадани от обвинението.

Според прокуратурата от 2015 г. до момента Мохамед неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. Не е планирал атаки у нас.

"Става въпрос за един млад човек, който да кажем е вербуван от баща си. Баща му е един от ръководителите на една терористична организация в Сирия, участвал е във военни действия на страната на две терористични джихадистки групировки на територията на Сирия“, заяви Иван Гешев, главен прокурор.

Министърът на отбраната поиска определението "радикален ислям" ясно да се квалифицира.

"Пропагандата включително да се наказва с много по-радикални наказания, а не само с условни присъди и протоколи предупредителни“, обясни Красимир Каракачанов, Велико Търново.

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност Мохамед Абдулкадер да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.
 
Утре специализираният съд в София ще се произнесе дали Мохамед ще остане с постоянна мярка задържане под стража.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!